Lék na dětskou práci se podobá detoxikační kůře

Václav Zeman
18. 10. 2009 7:00
Rehabilitační centrum zachraňuje indické děti od otrocké práce
Bývalí dětští pracovníci v Bal Ashramu se učí číst a psát
Bývalí dětští pracovníci v Bal Ashramu se učí číst a psát | Foto: Václav Zeman

Dillí - Druhá nejlidnatější země světa stále hledá recept, jak se zbavit světového prvenství v počtu dětí, které chodí místo do školy do práce. Jedním z nich může být rehabilitační centrum Bal Ashram ve státě Radžastán.

Rakeshovi bylo šest, když za jeho rodiči přišli dva muži. Nabídli jim, že chlapci zajistí dobrou práci a vzdělání v některém z měst ve státě Pandžáb. K tomu jim navrch přihodili docela slušnou sumu peněz.

Chudí rodiče s nabídkou souhlasili. Muži však chlapce unesli do několik set kilometrů vzdáleného města a rodiče o něm následujících šest let neslyšeli.

Rakesh pracoval v domě jednoho z mužů jako sluha. Vařil, pral, čistil podlahy a myl nádobí.

Po šesti letech práce v domě ho objevili pracovníci z indické nevládní organizace Bachpan Bachao Andolan (BBA). Zavolali policisty a ti chlapce z domu osvobodili.

Foto: Václav Zeman

Rakesh se setkal s rodiči, kterým nejdříve ani nerozuměl, protože zapomněl rodný dialekt. Dnes je jedním ze stopadesáti chlapců, kteří žijí v rehabilitačním centru Bal Ashram ležícího nedaleko indického města Viratnagar ve státě Radžastán.

Pozdrav slunce v Bal Ashramu

V neděli, v šest hodin ráno začíná v Bal Ashramu nový den. Je čas ranní modlitby. Chlapci stojí v několika řadách se sepnutýma rukama a zavřenýma očima a jejich tváře ozařuje ranní slunce. Klukům je od šesti do osmnácti let. Jsou z různých částí Indie a různých náboženství. Většina dětí v centru je ze severu Indie, kde pracuje mnohem větší počet dětí než na jihu.

"Tohle centrum je jediné svého druhu v Indii. Snažíme se o dlouhodobou práci s dětmi stiženými dětskou prací. Děti jsou tu na několik měsíců odděleni od svých rodin," vysvětluje šestadvacetiletý Thomas Sanoj, který je už přes rok koordinátorem centra Bal Ashram.

Za 29 let fungování organizace BBA prošlo rukama jejích pracovníků více než 70 tisíc dětí.

Foto: Naďa Straková
Aktuálně.cz v Africe
Svět bez dětské práce? V Africe zatím jen utopie

Centrum Bal Ashram vzniklo v roce 1998 a funguje na následující bázi: dobrovolníci na mnoha místech Indie hledají ve svém okolí pracující děti. Chodí na tržiště, do hotelů nebo do restaurací. Když takové děti najdou, kontaktují jejich rodiče a snaží se jim vysvětlit, proč je dobré, aby své dítě posílali do školy, a ne pracovat. Nabízí jim i roční pobyt dítěte v Bal Ashramu.

"Ti, kteří před příchodem sem nikdy nechodili do školy, mají první dva měsíce každé dopoledne trénink základních dovedností - čtení, psaní, počítání. Poté začnou chodit do běžné státní školy v nejbližší vesnici," pokračuje koordinátor centra.

Dětská práce v Indii

  • Dětská práce je pracovní činnost vykonávána dítětem, která negativně ovlivňuje jeho zdraví a duševní rozvoj a znemožňuje mu dosáhnout vzdělání.
  • V roce 2004 bylo na světě podle údajů Mezinárodní organizace práce (ILO) 218 milionů pracujících dětí.
  • Podle odhadů nevládních organizací pracuje v Indii přes 60 milionů dětí, z toho 15 milionů dětí prací splácí dluhy svých rodičů.
  • V roce 2006 byl v Indii schválen zákon, který dětskou práci zakazuje. Zákaz se tak rozšířil nejen na továrny a těžký průmysl, ale i na restaurace, hotely a jiné lehčí formy práce.

Kromě základních dovedností se děti v centru učí základy některých řemesel. Na výběr mají z truhlářské, krejčovské, malířské a elektrikářské dílny. Dalšími body každodenního programu jsou sportovní hry, kulturní programy nebo předčítání denního tisku.

Po roce se děti vrací zpátky k rodičům. Dobrovolníci BBA poté sledují, jestli děti pokračují v chození do školy nebo jestli nezačaly opět pracovat. "Máme docela vysokou úspěšnost. Z padesáti dětí, které každý rok nabíráme jich deset z různých důvodů zůstává v programu déle, deset se vrací k práci a minimálně třicet pokračuje v chození do školy a do práce se nevrací," říká Thomas.

Na slovíčko s Mr. Brownem

Děti, které nemají kam jít, zůstávají v centru až do dospělosti. Jedním z nich je třináctiletý Kinsu.

"Nemám rodiče, takže jsem tu už pět a půl roku. Teď půjdu do deváté třídy. Až skončím jedenáctou, můžu jít na univerzitu. Vyberu si nejspíš nějakou technickou, kde bych se mohl stát inženýrem," říká plynnou angličtinou.

Kinsu se kvůli dobré znalosti angličtiny mohl před dvěma lety účastnit mezinárodního setkání věnovaného dětské práci, které se konalo v Londýně a v Bruselu. "Diskutovali jsme tam o dětské práci a setkali jsme se s americkými kongresmany i s Gordonem Brownem," říká hrdě.

Odpracuj mé dluhy, synku

Od roku 2006 jsou v Indii zakázány všechny formy dětské práce. Přesto je zde stále největší počet pracujících dětí na světě.

Foto: Václav Zeman

"Podle oficiálních vládních zdrojů a mezinárodní organizace práce se může jednat až o 12 milionů pracujících dětí. Podíl pracujících dětí je však v Indii nižší než v jiných rozvojových zemích," vysvětluje Petra Weissová ze společnosti Člověk v tísni, která je koordinátorkou české verze mezinárodní kampaně Stop dětské práci.

Důvodů k tomu, proč v Indii tolik dětí pracuje, je několik: velká chudoba a negramotnost v zemědělských oblastech, tradice, kdy děti odedávna pomáhaly rodičům při práci, i neschopnost lokálních vlád se tomuto problému tvrději postavit.

"V Indii dnes klesá počet výskytu nejhorších forem dětské práce, jakými jsou třeba práce v dolech nebo prostituce. Děti však často stále musí odpracovávat dluhy svých rodičů bez nároku na mzdu," dodává Petra Weissová.

Pozdrav slunce v Bal Ashramu
Pozdrav slunce v Bal Ashramu | Foto: Václav Zeman

Výchova dívek v Indii

Náklady na pobyt jednoho dítěte v centru jsou šedesát rupií na den (asi 20 korun). Centrum má finance na provoz od humanitárních organizací ze Švédska a Holandska, ale získává i peníze od indických sponzorů.

"Největší problémy máme v současnosti s vodou. Letos dlouho nepršelo a v naší studni je málo vody. Musíme do ní doplňovat vodu z vesnice. Každý den přivezeme šest cisteren vody z vesnice. Jedna přitom stojí tisíc rupií," říká Thomas Sanoj. Ukazuje přitom na přístroj, ze kterého si děti celý den můžou natáčet chlazenou a filtrovanou vodu.

V nejbližších týdnech mají v Bal Ashramu v plánu otevřít podobné centrum pro dívky.

Naproti chlapeckému centru už stojí budova těsně před dokončením. "V první fázi tu bude zhruba osmdesát dívek z okolních vesnic. V budoucnu by mělo centrum fungovat podobným systémem jako to chlapecké," vypráví Thomas. Ve sklepní místnosti ukazuje, kde bude budoucí krejčovská dílna: "O krejčovství bude asi velký zájem. Bude to totiž nejchladnější místnost široko daleko."

 

Právě se děje

Další zprávy