KLDR opět otočila. Je ochotna jednat o svém jádru

ČTK ČTK
4. 10. 2009 15:29
Čínský premiér jednal v komunistické Koreji o jejím jaderném programu
Wen Ťia-pao a Kim Čong-il
Wen Ťia-pao a Kim Čong-il | Foto: Reuters

Pchjongjang - Severní Korea pokračuje v nekonečné hře na kočku a myš, kterou hraje s mezinárodním společenstvím.

Premiér komunistického režimu Kim Jong-il dnes při rozhovoru s čínským kolegou Wen Ťia-paem prohlásil, že KLDR je připravena k jednáním o svém kontroverzním jaderném programu.

Severní Korea se zavázala k denuklearizaci Korejského poloostrova a chce "se snažit uskutečnit tento cíl prostřednictvím dvoustranných i mnohostranných jednání", citovala čínská televize Kima.

Čínského premiéra vítal sám Kim Čong-il

Předsedu čínské vlády po příletu do Pchjongjangu přivítal osobně nejvyšší představitel země Kim Čong-il.

Podle tiskových agentur je samotný fakt, že se tajnůstkářský vůdce rozhodl hosta sám přivítat, signálem, že KLDR bere velmi vážně dobrou úroveň svých vztahů s Čínou. Ta je hlavním spojencem země, kterou podporuje politicky i ekonomicky.

Detaily jejich následné schůzky, která je jednou z mála podobných setkání nejvyšších představitelů obou zemí, nejsou známy.

Podle agentury AP čínská agentura Nová Čína informovala, že Wen s Kimem byli přítomni podpisům několika dvoustranných dohod, především v oblasti obchodu, ekonomiky, cestovního ruchu a vzdělání.

Gesto dobré vůle

Návštěva čínského premiéra, která potrvá do 6. října, se podle expertů ponese spíš v duchu sousedské dobré vůle než tvrdých jednání. Přesto analytici míní, že by se Peking k něčemu podobnému nerozhodl, pokud by předem nezískal od Pchjongjangu ujištění o možnosti zmírnit napětí kolem severokorejského nukleárního programu.

Mezinárodní rozhovory o severokorejském nukleárním programu začaly před šesti lety, ale teď právě jsou na mrtvém bodě. KLDR účast na nich vypověděla letos, když si za nové zbrojní testy vysloužila v červnu další potrestání v podobě rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Tento dokument KLDR zakazuje další jaderné a raketové testy a zavádí nové sankce týkající se zbraní i finančních dohod.

Mezinárodních rozhovorů se dosud účastnily kromě obou korejských států také Čína, Rusko, USA a Japonsko. Pchjongjang nyní usiluje o bilaterální rozhovory s Washingtonem, který ale chce, aby jednání pokračovala v šestistranném obsazení.

 

Právě se děje

Další zprávy