Hrdá Čína ukázala na přehlídce k výročí tanky a rakety

Martin Novák Martin Novák
1. 10. 2009 14:02
V Pekingu se konají pompézní oslavy šedesáti let "rudé" Číny
Foto: Reuters

Peking - V čínské metropoli dnes začala dlouho očekávaná a připravovaná gigantická show, která má připomenout 60. výročí založení Čínské lidové republiky.

1.října 1949 vystoupal vůdce komunistů Mao Ce-tung na Bránu nebeského klidu, která se nachází před tzv. Zakázaným městem na náměstí Tchien An-men.

Z ochozu pak oficiálně vyhlásil Čínskou lidovou republiku. Skončila tak občanská válka, v níž komunisté porazili nacionalisty generála Čankajška a s výjimkou Tchajwanu ovládli celou zemi.

Režim, založený Mao Ce-tungem, je u moci dodnes, přestože v ekonomické oblasti dnes už s představami svého zakladatele nemá mnoho společného. Komunistická strana Číny si však nadále nárokuje vůdčí postavení v zemi a opozici pronásleduje.

60 střel a tanky

Dnešní pompézní oslavy začaly na Tchien an-men šedesáti výstřely z děl. Následuje vojenská přehlídka a poté pak show za účasti sto tisíc cvičenců.

Foto: Reuters

Centrem města se podle agentury AFP valí tanky, obrněné transportéry a další vojenská technika. Nechyběly rakety s doletem 10 tisíc kilometrů, schopné nést jaderné hlavice.

Oslavy nesleduje přímo na místě mnoho lidí. Vláda Číňany vyzvala, aby se kvůli bezpečnostním opatřením a rozsahu celé akce raději dívali v televizi.

Prezident Chu Ťin-tchao hovořil ze stejného místa, kde vystoupil s projevem Mao před šedesáti lety. Prohlásil, že Čína má před sebou skvělou budoucnost a pokračuje ve své modernizaci.

Státní televize oznámila, že armádní letectvo použilo speciální chemikálie k tomu, aby zajistila na dnešek nad Pekingem jasné nebe a dobré počasí.


 
 

 

Právě se děje

Další zprávy