Prašná bouře dusí Sydney, vidět je jen na pár kroků

Zahraničí Zahraničí
23. 9. 2009 7:55
Bouře zastavila dopravu, úřady doporučují kvůli škodlivinám ve vzduchu nevycházet
Prašná bouře zahalila i kontury slavné Opery v Sydney.
Prašná bouře zahalila i kontury slavné Opery v Sydney. | Foto: Reuters

Sydney - Austrálie v šoku sleduje, co se děje v Sydney. Velkoměsto po ránu zahalil obří prašný oblak, který sem přinesl vítr z vnitrozemí. Metropole se proměnila v pouštní město, na čas se zastavila veřejná doprava a úřady lidem doporučily raději nevycházet.

Podle oficiálního indexu kvality ovzduší vystoupala v Sydney hodnota škodlivin ve vzduchu na 4 164 bodů. Přičemž za hazardní a život ohrožující je považována úroveň přesahující "pouhých" 200 bodů.

Podle deníku The Australian způsobila bouře obrovské škody na zemědělské půdě, odnesla totiž tisíce tun té nejkvalitnější zeminy.

Oblak se vytvořil u města Broken Hill, kde museli z bezpečnostních důvodů uzavřít zinkový důl, a přesunul se přes tisíc kilometrů na východ do Sydney, které obarvil doruda, jak je běžné v poušti při písečné bouři.

Kolem poledne pozorovali neobvyklý jev i ve státě Queensland.

Tyto prašné bouře nejsou v Austrálii ničím překvapivým, jde o nejsušší lidmi obydlený kontinent na světě. Nicméně dosud se vždy odehrávaly pouze ve vnitrozemí; je naprosto výjimečné, aby se dostaly až k pobřeží.

Bouře přišla v okamžiku, kdy se Austrálie potýká s dlouho trvajícím suchem. Meteorologové se domnívají, že jde o důsledky klimatického jevu El Nino.

Světové agentury popisují, jak se v Sydney po ránu zastavil život. Odkloněny byly veškeré lety směřované na místní mezinárodní letiště, zastavila se veřejná lodní přeprava.

Policie žádala řidiče, aby pokud možno nevyjížděli, neboť "viditelnost byla dramaticky snížena".

Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo občany, aby zůstali doma. A to nejméně dva dny: Dá se očekávat, že ještě ve čtvrtek nebude ve městě dýchatelno. Agentura Reuters uvedla, že na 200 lidí vyhledalo kvůli potížím s dýcháním lékařské ošetření.

"Upřímně varujeme děti, starší občany, těhotné ženy a osoby s nemocemi srdce a plic, aby vycházeli. Prach zvyšuje riziko prudkého zhoršení stavu," citovala Reuters Waynea Smithe ze zdravotnického odboru státu New South Wales.

 

Právě se děje

Další zprávy