Nezletilá dívka umřela při porodu. Jemen sklízí kritiku

Naďa Straková
15. 9. 2009 14:47
Zákon, který měl sňatky s dětmi regulovat, neprošel
Jemenská dívka z ostrova Sokotra (ilustrační foto)
Jemenská dívka z ostrova Sokotra (ilustrační foto) | Foto: Naďa Straková

Sana'á - Smrt dvanáctileté jemenské dívky, která zemřela o víkendu při porodu, vyvolala ostrou kritiku v samotném Jemenu i ve světě.

Lidskoprávní organizace, média a Dětský fond Organizace spojených národů UNICEF) jednohlasně zavrhly sňatky s nezletilými dívkami, které se v jemenské klanově založené společnosti běžně praktikují.

Fuzíja Júsufová zemřela vykrvácením po třech dnech těžkého porodu.

„Ačkoli oficiálně zemřela na následky nedostatečné zdravotní péče, pravým důvodem je nedostatečné vzdělání a skutečnost, že v Jemenu stále dochází ke sňatkům s nedospělými dívkami," cituje americká stanice CNN prezidenta Organizace na ochranu dětí Sejadž Ahmeda Qureishiho.

Jemenská vesnice
Jemenská vesnice | Foto: Naďa Straková

Dívka pocházela z chudého prostředí z přístavu Hodeida v západní části země. Otec ji v jedenácti letech provdal za čtyřiadvacetiletého farmáře, který pracuje v sousední Saúdské Arábii.

Podle nedávné studie jemenského ministerstva pro sociální otázky více než polovina jemenských dívek se na tamním venkově vdá předtím, než dosáhnou věku patnácti let.

Jemen je nejchudší zemí na arabském poloostrově a pro chudé rodiče je sňatek s bohatšími muži často jediným východiskem z kruté chudoby. Někteří rodiče s nastávajícím manželem uzavřou dohodu, že k početí dítěte dojde až ve chvíli, kdy dívka dosáhne dospělého věku.

Celková gramotnost tohoto čtyřiadvacetimilionového národa je 50,2 procent. Jen 30 procent Jemenek umí číst a psát, zatímco u mužů jsou to až dvě třetiny. 

Zejména na venkově lidé trpí chudobou a nedostatečným vzděláním
Zejména na venkově lidé trpí chudobou a nedostatečným vzděláním | Foto: Naďa Straková

Roli zde hrají i klanové zvyklosti.

„Sňatky s nezletilými dívkami jim upírají právo na dětství, právo na vzdělání a berou jim jejich nevinnost," stojí v prohlášení ředitelky Dětského fondu Organizace spojených národů (UNICEF) Ann Venemanové.

Těhotná dívka mladší patnácti let čelí pětinásobně vyššímu riziku, že při porodu zemře, než například dvacetiletá žena, tvrdí Venemanová.

Zákon na cestě

Letos v únoru jemenský parlament přijal zákon, který stanoví věk nevěsty na minimální věkovou hranici na 17 let.  Prezident jej však nemohl zatím podepsat, jelikož někteří zákonodárci zákon označili za „neislámský" a nyní je na přezkoumání u ústavní komise.

Lidskoprávní organizace už několik let upozorňují na to, že v jemenské legislativě chybí právní norma, která by sňatek s nezletilými dívkami kriminalizovala.

Foto: Aktuálně.cz

Na tento neblahý jev v jemenské společnosti loni upozornil případ Nodžud Aliové, která byla provdána v deseti letech. Její manžel ji záhy po uzavření sňatku znásilnil a bil.

Kritika, kterou případ provdaného a zneužívaného dítěte vyvolal v místních i světových médiích a u mezinárodního společenství, jemenské soudy přiměla k anulování sňatku s daným násilníkem.

 

Právě se děje

Další zprávy