11.září: Bin Ládin zemřel, tvrdí pákistánští politici

Martin Novák Martin Novák
11. 9. 2009 14:20
Naposledy zaútočila Al-Káida na Západě před čtyřmi lety

* Pákistánský prezident prý má informace o Usámově smrti, USA nic takového nepotvrzují * Evropě a USA se v posledních čtyřech letech daří útokům předcházet * Názory Al-Káidy jsou šířeny na některých internetových serverech

Islamábád - Současný i bývalý prezident Pákistánu v předvečer osmého výročí útoků na New York a Washington prohlásili v rozhovorech pro západní média, že Usáma bin Ládin už nežije.

Současný prezident Asíf Alí Zardárí řekl britské BBC, že vůdce Al-Káidy se skrýval v Pákistánu, jak se domnívaly západní zpravodajské služby, ale už je po smrti.

Uvedl to s odvoláním na informace, které má k dispozici, ale konkrétněji se nevyjádřil.

(Text pokračuje pod interaktivní grafikou)

Stejného názoru je i jeho předchůdce Parvíz Mušaraf. Ten poskytl rozhovor americké televizi Fox News a rovněž tvrdil, že saúdský terorista, který se přihlásil k útokům z 11. září, zemřel ve svém úkrytu kdesi na pákistánsko-afghánském pomezí.

Američané ovšem nic takového zatím nepotvrdili a dál považují dvaapadesátiletého vůdce Al-Káidy za žijícího.

Pákistánský prezident Asíf Alí Zardárí.
Pákistánský prezident Asíf Alí Zardárí. | Foto: Reuters

Poslední audionahrávku s údajným hlasem Bin Ládina zveřejnila televize Al-Džazíra 3. června. Před tím pak 14. ledna.

Hlas na nahrávkách projevů útočil na nového amerického prezidenta Baracka Obamu a vyzýval muslimy, aby se nedali ošálit jeho výzvami k "novému začátku" a k usmíření mezi Spojenými státy a islámem.

Mnohem častěji se ale v posledních letech objevují nahrávky muže číslo dvě Al-Káidy, Egypťana Ajmana Zavahrího.

Podle některých expertů je ale Al-Káida na ústupu, a to jak na Západě, tak v muslimském světě. Barack Obama je pro mnoho muslimů mnohem přijatelnější politik nežli dříve George Bush.

A například nedávný průzkum veřejného mínění v Pákistánu ukázal, že Al-Káida či Taliban mají mezi tamními obyvateli jen malou podporu.

Usáma bin Ládin a Ajmán Zavahrí.
Usáma bin Ládin a Ajmán Zavahrí. | Foto: Reuters

Brutálními útoky na civilisty si Al-Káida vysloužila odsouzení také v Iráku, Jordánsku či Saúdské Arábii.

"Propaganda Al-Káidy už není tak mocná jako dříve. Jejího obecenstva ubývá, nepřicházejí s ničím novým," řekl agentuře Reuters expert na terorismus Richard Barrett, který je vedoucím týmu OSN, zabývajícího se Al-Káidou.

Sympatizanti a zájemci o názory islámských extremistů však mají na výběr z řady internetových serverů, které se hlásí k Bin Ládinovy a jeho vidění světa.

V Evropě a Spojených státech se projevila zvýšená bezpečnostní opatření na tom, že v posledních letech se káidisté nedostali k žádnému smrtícímu útoku.

Jménem Bin Ládinovy organizace byla naposledy provedena série sebevražedných atentátů v londýnském metru. Už to jsou více než čtyři roky.

Několik pokusů bylo zmařeno, například v roce 2006 snaha několika teroristů pákistánského původu zničit tekutými výbušninami sedm letadel, startujících z londýnského letiště Heathrow.

Hořící hotel Marriott v Islámábádu po sebevražedném atentátu
Hořící hotel Marriott v Islámábádu po sebevražedném atentátu | Foto: Reuters

Kdysi téměř denně hojně medializovaný termín "válka proti terorismu" se z médií i rétoriky politiků skoro vytratil. Téma terorismu také poněkud "zastínila" ekonomická krize.

Naopak státy, kterým se zatím nedaří úderům islamistických teroristů předcházet, patří například Indie či Indonésie. Stále častěji se teroristé zaměřují na hotely ve snaze zasáhnout cizince.

Svědčí o tom poslední útoky na hotel Marriott v Islámábádu, řádění komanda v Bombaji či výbuchy v luxusních pětihvězdičkových hotelích v Jakartě. 

Foto: Aktuálně.cz
Blog: Psí hrdinové 11. září
 

Právě se děje

Další zprávy