Japonská levice hlásí změnu. Emise sníží o 25 procent

Roman Gazdík
7. 9. 2009 11:10
Předchozí konzervativní vláda slibovala pouze minus osm procent
Jukio Hatojama
Jukio Hatojama | Foto: Reuters

Tokio - Levicový japonský kandidát na premiéra Jukio Hatojama šel do voleb s heslem změny. A ty nyní skutečně přicházejí. Vláda Liberálně demokratické strany končí v Japonsku po více než padesáti letech a Hatojamova prohlášení ukazují, že chce kormidlem pootočit jinam.

Po vítězství ve volbách nejprve oznámil, že Japonsko opustí část amerických vojáků, kteří na jeho půdě pobývají již od druhé světové války, nyní slíbil, že země vycházejícího slunce učiní velké závazky při jednáních o klimatickém balíčku, který má zmírnit škody způsobené globálním oteplováním.

"Jako střednědobý cíl míříme do roku 2020 k pětadvacetiprocentnímu snížení oproti roku 1990, což je úroveň požadovaná vědci k zastavení globálního oteplování," prohlásil na tiskové konferenci nastupující premiér, který se funkce ujme 16. září.

Snížit o 25 až 40 procent

Mezivládní panel OSN pro klimatické změny (IPCC) ve své zprávě z roku 2007 vyzval svět ke snížení emisí o 25 až 40 procent do roku 2020, pokud nemá dojít ke zvýšení globální teploty o více než dva stupně oproti době před průmyslovou revolucí a následně k nezvratným ekologickým a ekonomickým katastrofám.

Emise oxidu uhličitého - ilustrační foto
Emise oxidu uhličitého - ilustrační foto | Foto: Reuters

I to je však podle některých poměrně konzervativní odhad.

Předchozí pravicová japonská vláda přišla přitom se závazkem pouhých minus osmi procent emisí skleníkových plynů do roku 2020 oproti úrovni roku 1990. Japonsko je pátým největším producentem skleníkových plynů na světě. Před ním se nachází Čína, USA, Rusko a Indie. Ani v emisích přepočítaných na hlavu není Japonsko příliš ekologické a zaujímá 35. místo.

Pozitivní krok

"Je to rozhodně velmi pozitivní zpráva. Záleží samozřejmě na detailech, jak to bude přesně vypadat, ale je povzbuzující, že se zde našla politická vůle k ambicióznímu závazku. Může to tak být vzorem pro EU i USA," říká Kateřina Husová z organizace Bankwatch, která klimatická jednání dlouhodobě sleduje.

"Až dosud byli Japonci přitom ti, kdo celou dohodu spíše blokovali a jejich závazky byly velmi malé," dodává.

Hatojamův závazek přivítal i tajemník Rámcové úmluvy OSN o klimatických změnách (UNFCCC) Yvo de Boer, jenž celosvětová klimatická jednání koordinuje. Podle něj tím Tokio převezme při boji se změnami klimatu "vůdčí úlohu".

Program Zelená úsporám zaplatili Japonci z nákupu emisních povolenek
Program Zelená úsporám zaplatili Japonci z nákupu emisních povolenek | Foto: Pavel Baroch

Japonské peníze pro Česko

Japonsko hodlá redukcí dosáhnout skrze zateplování domů, zvyšování energetické účinnosti v autech, podporu solární energie i obchodování s emisními povolenkami. Ty v současném obchodovacím období nakoupilo od České republiky.

Česká vláda z těchto peněz financuje program zateplování domů Zelená úsporám.

Podoba nové klimatické dohody, která má po roce 2012 nahradit současný Kjótský protokol, má být dohodnuta v prosinci v Kodani.

 

Právě se děje

Další zprávy