Nová japonská vláda pošle část amerických vojáků pryč

Lucie Kalivodová
1. 9. 2009 12:30
Osm tisíc Američanů opustí základny na ostrově Okinawa do roku 2014
Jukio Hatojama
Jukio Hatojama | Foto: Reuters

Tokio - Japonští voliči dali ve víkendových parlamentních volbách jasně najevo, že chtějí změnu. Nyní budoucí japonský premiér Jukio Hatojama - šéf a zakladatel Demokratické strany - začíná podle agentury Reuters sestavovat kabinet.

O složení vlády bude ale mluvit, až ho parlament oficiálně zvolí premiérem. Očekává se, že to bude během dvou týdnů.

Jedním z hlavních důvodů, pro které lidé zvolili opozici, je ekonomická krize, stoupající nezaměstnanost a únava z dlouhodobé vlády Liberálně-demokratické strany.

Jednou z Hatojamových priorit je snížit závislost Japonska na Spojených státech.

Jeho první výzvou bude tedy dojednat s Washingtonem odchod osmi tisíc vojáků z ostrova Okinawa. Tam se nachází americké letecké i námořní základny.

Snížení počtu vojáků USA na Okinawě sliboval Hatojama v předvolební kampani. Spojené státy předběžně souhlasily s tím, že osm tisíc mužů se z Okinawy přesune na ostrov Guam do roku 2014. Odsun tolika mužů z ostrova bude stát Japonsko podle agentury AFP až 2,8 miliardy dolarů.

Foto: Aktuálně.cz

Část Demokratické strany dokonce prosazuje úplných odchod Američanů z ostrova.

Washington ale nechce o ničem takovém ani slyšet. "Nemáme v úmyslu znovu otevírat nedávno uzavřené dohody s Japonskem," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Ian Kelly.

Americký ministr obrany Robert Gates v říjnu přijede do Tokia, aby prodiskutoval budoucnost japonsko-amerického vojenského spojenectví.

Demokratická strana Japonska (DPJ) získala 315 z celkových 480 křesel, dosud vládnoucí Liberálnědemokratická strana (LDP) 119.

LDP vládla v Japonsku od roku 1955 s výjimkou jedenácti měsíců na počátku devadesátých let. Japonští komentátoři proto považují výsledek nedělních voleb za jednu z největších změn v historii země od konce druhé světové války a za konec jedné éry.

 

Právě se děje

Další zprávy