Talibanci zaútočili v Kábulu na velitelství NATO

Zahraničí Zahraničí
15. 8. 2009 11:34
Původním terčem útoku, při němž zahynulo sedm lidí, měla být americká ambasáda
Foto: Reuters

Kábul - Afghánistán, kde vrcholí přípravy na prezidentské volby, znovu čelí útokům teroristů z hnutí Taliban. Sebevražedný atentátník zaútočil v metropoli Kábulu v blízkosti velitelství NATO v centru města. Nedaleko od místa výbuchu se nachází také britská a americká ambasáda.

Podle posledních zpráv stoupl počet obětí na sedm.

K útoku se telefonicky přihlásilo hnutí Taliban. To dopředu vyhlásilo svůj cíl zmařit chystané prezidentské volby, které jsou naplánovány na příští čtvrtek a v nichž se o další mandát uchází dosavadní hlava státu Hamíd Karzáí.

Útok se podařil v ostře střežené části města, kde se nachází také prezidentský palác. Došlo k němu v půl deváté ráno místního času, asi třicet metrů od velitelství NATO. Afghánští policisté nejdřív atentátníkovo auto zastavili, ten ho však vzápětí odpálil.

"Terčem byla americká ambasáda, ale nepodařilo se nám ji dosáhnout. Sebevražedný atentátník s bombou v automobilu se odpálil blízko velitelství Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) a zabil několik zahraničních vojáků," cituje agentura Reuters mluvčího Talibanu Zabihullaha Mudžáhida.

První zprávy hovořily o třech mrtvých, nyní úřady hlásí již sedm obětí a devadesát raněných. Podle afgánského ministerstva obrany se jedná o civilisty, mluvčí jednotek NATO však uvedl, že mezi zraněnými jsou i zahraniční vojáci.

 

 

Právě se děje

Další zprávy