Před volbami afghánská média zastrašuje vláda i Taliban

Roman Gazdík
13. 8. 2009 12:13
Kabinet chce pozitivní zprávy, povstalci negativní
Afghánský voják
Afghánský voják | Foto: Reuters

Kábul - Afghánistán za týden čekají druhé prezidentské volby od svržení centrální vlády Talibanu na sklonku roku 2001. Před pěti lety v nich zvítězil Paštun Hamid Karzáí, který byl už od prosince 2001 v čele prozatímní vlády a pak úřadujícím prezidentem.

Nyní se Karzáí (kandiduje jako nezávislý) chystá funkci obhájit a průzkumy veřejného mínění mu dávají před jeho nejsilnějším soupeřem Abdalláhem Abdalláhem ze Spojené národní fronty (UNF) pohodlný náskok.

Otázkou je, nakolik lze průzkumům v zemi sužované občanskou válkou a všeobecným banditismem a korupcí věřit.

Bezpečnostní situace se za poslední roky zhoršila a pro Karzáího je těžší Afghánce přesvědčit o tom, že se stát pod jeho vedením ubírá správným směrem.

Telefonáty od vlády, hrozby z Talibanu

Lidskoprávní organizace Amnesty International v poslední době zaznamenává soustředěný tlak na novináře, kterým volají úředníci a požadují, aby psali o vládě v pozitivním světle. Organizaci o výhrůžkách ze strany vlády informovali žurnalisté třinácti různých provincií země.

Žurnalistům ale vyhrožuje i Taliban a další ozbrojené skupiny, které vyzývají k bojkotu voleb. Povstalci na médiích požadují přesně opačné vyznění zpráv než vláda.

„Mně i dalším novinářům volají lidé, kteří pracují na volební kampani prezidenta Karzáího. Tlačí na nás, ať neinformujeme o korupci či selháních Karzáího vlády," řekl AI jeden z novinářů, který si kvůli své bezpečnosti přál zůstat v utajení.

„Vyhrožuje mi ale i Taliban a další ozbrojenci. Podle nich mám přestat psát o volbách pozitivní zprávy, nechtějí totiž, aby k volbám přišli lidé. Čelím tak nátlaku z obou stran."

Svoboda slova ohrožena

Podle Amnesty International je problém ohrožení svobody slova v Afghánistánu stále vážnější. Roste počet útoků na novináře ze strany Talibanu a články o korupci a dalších nešvarech veřejné správy se nelíbí úředníkům a policii.

Hamíd Karzáí
Hamíd Karzáí | Foto: Reuters/Šách Maraí

„V posledních měsících došlo na popud vlády či náboženských autorit k několika trestním stíhání novinářů," píše AI. „Tresty ve výši dvaceti let vězení si pro urážku náboženského cítění od soudu odnesli tři žurnalisté včetně Parvíze Kambakše, kterému byl nejdříve vyměřen trest smrti."

Kvůli článkům o veřejných protestech a korupci v policii zbyli policisté pět novinářů v červenci v Herátu, největším městě západního Afghánistánu.

Ještě hůře se k médiím staví povstalecké skupiny, které činí přinášení zpráv z jimi ovládaných oblastí takřka nemožným.

Přes množící se vraždy pracovníků médií dělá dle AI vláda jen velmi málo pro to, aby tyto zločiny vyšetřila.

 

Právě se děje

Další zprávy