Nejlepší manželé jsou Skandinávci, nejhorší Australané

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
10. 8. 2009 7:10
Skandinávci nejvíce pomáhají v domácnosti, Australané holdují spíš sportu a pivu
Rodinná idylka s Electroluxem
Rodinná idylka s Electroluxem | Foto: Aktuálně.cz

Sydney - Nejspokojenějšími manželkami jsou ty, které mají za muže Švéda nebo Nora. Vyplývá to z průzkumu britské ekonomky Almudeny Sevilla-Sanzové.

Muži ze Skandinávie totiž nejvíce pomáhají v domácnosti. Naopak nejhůře dopadli Australané, kteří holdují spíše sportu a pivu a uklízet doma je nebaví.

Sevilla-Sanzová z Oxfordské univerzity se ve svém výzkumu zaměřila na to, zda manželství a partnerské soužití v rozvinutých zemích souvisí s tím, jak jsou v jednotlivých státech chápány ženské a mužské role.

Zajímalo ji, jak si manželé rozdělují zodpovědnost za domácí práce a péči o děti.

Správa národního parku důrazně varuje, že lesy mohou být stále nebezpečné, že mohou padat další poškozené stromy.
Správa národního parku důrazně varuje, že lesy mohou být stále nebezpečné, že mohou padat další poškozené stromy. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Výsledku výzkumu ukazují, že v rovnostářských zemích společnost lépe přijímá to, že muži dělají i práce, které byly tradičně přisuzovány ženám," uvedla ekonomka.

Podle jejích slov muži v těchto zemích více pomáhají v domácnosti a pravděpodobnost, že jejich manželské nebo partnerské soužití bude harmonické, se proto zvyšuje.

Výzkum vycházel z výpovědí 13 500 mužů a žen z dvanácti zemí ve věku od 20 do 45 let. Sevilla-Sanzová poté na základě dotazníků, v nichž účastníci odpovídali na otázky týkající se pohlaví, domácích prací a odpovědnosti za péči o děti, sestavila "rovnostářský index".

Na vrcholu pyramidy se umístilo Norsko a Švédsko, v závěsu pak Velká Británie, Spojené státy a Severní Irsko. Hůře dopadlo Nizozemsko, Irsko, Španělsko, Japonsko, Německo a Rakousko. Nejníže se umístila Austrálie.

Studie rovněž ukazuje, že ženy v egalitářských společnostech na vyšších příčkách žebříčku se raději vdávají nebo žijí v partnerském svazku.

 

Právě se děje

Další zprávy