Austrálie se pře o Ayers Rock. Výstupům zvoní umíráček

Roman Gazdík
10. 7. 2009 6:00
Vládní návrh podporovaný domorodci narazil na odpor opozice i regionální administrativy
Skála Uluru alias Ayers Rock je vysoká 348 metrů a její obvod měří 9,4 kilometrů.
Skála Uluru alias Ayers Rock je vysoká 348 metrů a její obvod měří 9,4 kilometrů. | Foto: Leonard G

Canberra - Ve stejné době, kdy se australský turistický průmysl snaží propagovat pomocí takzvané  "práce snů" na ostrově Hamilton ve Velkém bariérovém útesu, oživily australské úřady debatu, zda zakázat výstup na zřejmě vůbec nejznámější australskou turistickou atrakci.

Červeně zbarvenou skálu Uluru alias Ayers Rock, nacházející se takřka přesně uprostřed pevniny nejmenšího světového kontinentu.

Turisté pokoušející se o přibližně hodinový výstup na skálu tyčící se 348 metrů nad okolní planinou jsou trnem v oku místním domorodým obyvatelům, kteří považují horu za své spirituální dědictví.

Uluru jim bylo částečně předáno do správy v polovině osmdesátých let, ještě do roku 2084 se však na všech rozhodnutích týkajících se skaliska bude podílet také centrální australská vláda.

Ohrožení turismu?

Správa národní parku Uluru-Kata Tjuta chce zákaz výstupu na skalisko uvést během deseti let do praxe. Iniciativa má podporu Canberry, ale narazila na odpor opozice i administrativy Severního teritoria, kde se prominentní turistická atrakce nachází.

Varování návštěvníků před výstupem na Uluru. Místní zachranáři si stěžují na turisty, kteří přecení své síly a uprostřed výstupu zkolabují.
Varování návštěvníků před výstupem na Uluru. Místní zachranáři si stěžují na turisty, kteří přecení své síly a uprostřed výstupu zkolabují. | Foto: Lee M

Kritici návrhu se bojí poklesu turistického zájmu uprostřed globální ekonomické krize. V

 současné době se k Uluru, které se nachází uprostřed pustiny a 405 kilometrů od nejbližšího většího města, každý rok podívá 355 tisíc návštěvníků. Z toho polovina jich přijíždí ze zahraničí.

Přibližně 100 tisíc z nich se vydá na její vrchol - přes tabulky s výzvami místních obyvatel, aby tak nečinili.

Podle mluvčího opozice pro otázky životního prostředí Grega Hunta je celá iniciativa nápadem australského ministra pro životní prostředí Petera Garretta.

„Kvůli Garrettovu plánu bude návštěvníkům z celé Austrálie i zahraničí zakázáno dokončit tuto majestátní a vyčerpávající výpravu," citovalo ho čtvrteční vydání listu The Australian. „Dnes jsme svědky spuštění plánu, který skoncuje s jednou z největších turistických atrakcí Austrálie."

Bezpečnost a domorodci

Podle vládního návrhu představeného ve středu by bylo vhodné přestat s výstupy na Uluru kvůli „bezpečnosti návštěvníků" a z „kulturních a environmentálních důvodů". 

Aboriginci chtějí, aby turisté respektovali jejich víru
Aboriginci chtějí, aby turisté respektovali jejich víru | Foto: Reuters

Správa národního parku registruje více než tři desítky úmrtí na skalisku. Lidé se na něm také během výstupu nerozpakují vykonávat potřebu.

„Nemůžete šplhat na vršek Vatikánu, nemůžete šplhat na vršek buddhistických chrámů a tak dále," řekl australskému rádiu místní domorodý předák Vince Forrester z vesnice Mutitju. „Jistě tak musíte respektovat také naše náboženské vazby k této zemi, takže říkáme: prosím nelezte na Uluru. Říkáme to ve všech jazycích."

Podle průzkumu podniknutého správou australských národních parků za poslední tři roky by 98 procent návštěvníků k Uluru přijelo, i kdyby vstoupil permanentní zákaz v platnost.

 

Právě se děje

Další zprávy