Korea hrozí, že použije plutonium k vojenským účelům

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
13. 6. 2009 9:25
Prohlášení přichází po zpřísnění sankcí OSN
Korejská raketa Taepodong-2
Korejská raketa Taepodong-2 | Foto: Reuters

Pchjongjang - Severní Korea prostřednictví státních médií pohrozila, že použije veškeré dostupné plutonium k vojenským účelům.

Severokorejský režim v sobotu rovněž pohrozil vojenskou akcí, pokud se Spojené státy pokusí izolovat zemi, píše agentura Reuters. Pchjongjang by mohl jakýkoliv pokus o "blokádu" Spojenými státy vnímat jako "válečný akt", oznámila tisková agentura AP. 

"Zahájíme přímou vojenskou akci, pokud se nás Spojené státy a jejich spojenci pokusí izolovat," cituje severokorejská státní tisková agentura mluvčího tamního ministerstva zahraničí. Dodal, že by Korejci mohli odstartovat nový program k obohacování uranu pro takzvaný lehkovodní reaktor. 

Řada expertů upozorňuje, že Severní Korea nemá technologii či zdroje na vybudování nákladného reaktoru, ale mohla by programem skrývat obohacování uranu pro vojenské účely.

Prohlášení přichází krátce poté, co Rada bezpečnosti OSN jednomyslně zpřísnila sankce uvalené na severokorejský režim. VÍCE ZDE

Zpřísnění sankcí následovalo po severokorejském jaderném testu. Za ten Koreu nyní zkritizovala i vláda sousední Číny. 

Test z 25. května narušuje mír a stabilitu v regionu, uvedlo v prohlášení čínské ministerstvo zahraničních věcí.

KLDR provedla na konci května jadernou zkoušku a v následujících dnech odpálila i několik raket krátkého doletu. Na konci minulého měsíce navíc Pchjongjang oznámil, že se necítí být vázán dohodou o příměří s Jižní Koreou z roku 1953 a pohrozil vojenskou akcí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy