Těhotná Britka se vyhnula trestu smrti, má doživotí

Zahraničí Zahraničí
3. 6. 2009 11:55
Dnes začíná několikrát odročený soud se Samanthou Orobatorovou, která pašovala drogy.

Vientiane - Dvacetiletá Britka Samantha Orobatorová, kterou zatkla loni v srpnu laoská policie za pašování 680 gramů heroinu, byla u laoského soudu odsouzena k doživotnímu vězení.

Mladá žena z jižního Londýna je pod drobnohledem novinářů, protože během pobytu ve vazbě otěhotněla. Z toho důvodu ji minul trest smrti.

Takový trest je standardní pro každého, kdo v Laosu pašuje více než půl kilogramu heroinu. Laoské ministerstvo zahraničí už v minulosti oznámilo, že rozsudek smrti nad Britkou z důvodu těhotenství vykonán nebude. Soudní líčení bylo ale několikrát odloženo.

"Je to doživotí," citoval list The Times mluvčího britské ambasády v Laosu. Samotný proces se odehrával za zavřenými dveřmi.

Laoští úředníci jej údajně odkládali kvůli tomu, že chtěli zjistit, s kým Orobatorová v ženském vězení Phanthong otěhotněla.

Mezinárodní právnícká organizace Reprieve, která bojuje za zrušení trestu smrti, se snaží ženu dostat zpět do velké Británie ještě před začátkem třetího trimestru jejího těhotenství, což bude přesně 6. června.

Británie a Laos už minulý měsíc podepsaly dohodu o jejím převozu a očekává se, že si tak Orobatorová svůj trest odsedí ve své domovské zemi. Vězeňská zařízení v Laosu jsou známá otřesnými hygienickými podmínkami, špatným jídlem a bitím zadržovaných.

Samantha Orobatorová jde k soudu v Laosu.
Samantha Orobatorová jde k soudu v Laosu. | Foto: Reuters

Okolnosti, za kterých Orobatorová ve věznici otěhotněla, však stále nejsou jasné. Podle její matky Samantha tvrdí, že znásilněna nebyla a že otcem dítěte není nikdo z vězeňských úředníků.

Státní laoský tisk v úterý veřejnost informoval, že se Samatha Orobatorová sama oplodnila spermatem jiného vězně. Britské ministerstvo zahraničí odmítlo toto tvrzení komentovat. Rovněž mluvčí Reprieve k němu nemá žádné bližší detaily.

„Tuto informaci nám Orobatorová nepotvrdila, ale jsme přesvědčeni, že to nikterak nezpozdí ani neovlivní soud," sdělila americké televizi CNN Katherine O´Sheaová. Jejich prioritou je prý zdraví matky a dítěte, což znamená urychlit soud a převézt rodičku do Velké Británie.

 

Právě se děje

Další zprávy