Stopy kokainu našly v Red Bullu i úřady v Hongkongu

Zahraničí Zahraničí
2. 6. 2009 23:00
Plechovky s energetickým nápojem stáhli z prodeje kvůli témuž i Němci a Tchajwanci
Foto: Red Bull

Hongkong - Hongkongské úřady oznámily, že nalezly v plechovkách Red Bullu stopy kokainu. Před pár dny bylo na Tchaj-wanu ze stejného důvodu úředně zabaveno okolo 18 tisíc kusů populárního nápoje. A o týden dříve byly plechovky s Red Bull Colou staženy z prodeje také v Německu.

"Laboratorní testy Centra pro kontrolu potravin prokázaly, že malé množství drogy obsahuje Red Bull Cola, Red Bull bez cukru a Red Bull energetický nápoj," citovala agentura AFP oficiální zprávu hongkongského centra.

I když podle prohlášení rozhodně nejde o hrozbu pro veřejné zdraví, největší obchodní řetězce v Hongkongu už nápoje stáhly z prodeje.

Společnost Red Bull testy okamžitě zpochybnila a tvrdí, že nezávislé rozbory, které nechala provést na nápojích ze stejné zásilky, přítomnost kokainu neprokázaly. Centrum pro kontrolu potravin podle vlastních slov našlo v jednom litru 0,1 až 0,3 mikrogramu ilegální drogy.

Hongkongská komisařka pro narkotika Sally Wongová řekla, že vláda přijme opatření pro případné závazky pro dovozce i maloobchodníky.

Lístky koky
Lístky koky | Foto: Reuters

"Kokain je nebezpečná droga. Držení kokainu a obchodování s ním je trestný čin," uvedla Wongová. Marketingový ředitel Red Bullu pro asijský trh Daniel Beatty nicméně striktně odmítá možnost, že by se v produktech jeho firmy mohla droga vyskytovat.

"Není možné, že by Hong Kong nebo nějaké úřady našly stopy kokainu v Red Bullu," řekl Beatty v oficiálním prohlášení. "Očekáváme, že se brzy ukáže, že jde o nedorozumění."

Podle jeho slov už vedení společnosti kontaktovalo ve stejné věci také tchajwanské úřady, které v uplynulých dnech zkonfiskovaly na 18 000 údajně kontaminovaných nápojů, přičemž v testech se bude pokračovat.

Nápoj, doprovázený známým reklamním sloganem "Red Bull vám dává křídla", vynalezl rakouský prodejce zubní pasty Dietrich Mateschitz v 80. letech 20. století. Postupem času se z něj stal jeden z nejoblíbenějších energetických nápojů světa.

 

Právě se děje

Další zprávy