Obama: Jaderný test KLDR ohrožuje bezpečí všech národů

Roman Gazdík
25. 5. 2009 11:29
Severokorejský režim provedl v pondělí ráno svou druhou jadernou zkoušku
Obyvatelé Tokia čtou o severokorejském jaderném testu
Obyvatelé Tokia čtou o severokorejském jaderném testu | Foto: Reuters

Washington - Americký prezident Barack Obama v pondělí ostře odsoudil pravděpodobný jaderný test, který brzy ráno provedla Korejská lidově demokratická republika (KLDR). Krátce poté navíc zřejmě vyzkoušela raketu krátkého doletu.

Podle Obamy jsou "tyto akce důvodem ke znepokojení všech národů".

"Snaha Severní Koreje vyvinout jaderné zbraně, stejně jako její program na výrobu balistických raket, představuje hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost," stojí v psaném prohlášení, které vydal Bílý dům.

"Tyto provokace jen zvýší izolaci Severní Koreje. Nedočká se mezinárodního uznání, pokud nezanechá své snahy vyvinout zbraně hromadného ničení a prostředky nutné k jejich použití."

Podle agentury Itar-Tass se v pondělí na žádost Japonska sejde Rada bezpečnosti OSN, která se bude korejským jaderným testem zabývat. Horečná aktivita údajně probíhá také mezi účastníky šestistranných rozhovorů, které měly za cíl ukončit severokorejský jaderný program a jichž se kromě KLDR účastní také USA, Rusko, Čína, Japonsko a Jižní Korea.

Foto: Aktuálně.cz

Atomová puma byla testována necelé dva měsíce poté, co KLDR vyzkoušela mezikontinentální balistickou střelu Taepodong-2. Tato zkouška se také dočkala mezinárodní kritiky. Podle odborníků však zatím komunistický režim nedisponuje technologií, která by mu umožnila miniaturizovat atomovou nálož a umístit ji na raketovou hlavici.

Svůj první jaderný test provedla Severní Korea v říjnu 2006. Podle zahraničních zpravodajských služeb byl však jen částečně úspěšný. K tomu, aby se stala plnohodnotnou jadernou mocností, potřebuje režim provést ještě další jaderné zkoušky.

KLDR podepsala i ratifikovala Smlouvu o nešíření jaderných zbraní (NPT), která jí mimo jiné zakazuje jaderné zbraně vyvíjet. V roce 2003 od ní ale jako první stát v historii odstoupila.

Podle jihokorejské agentury Jonhap odpálila krátce po jaderném testu Severní Korea ze svého raketového komplexu v Musudan-ri raketu krátkého doletu. Další dvě střely o doletu 130 kilometrů odsud vylétly o několik hodin později.

 

Právě se děje

Další zprávy