Živě ze Srí Lanky: Dobojováno. Ne všem je ale do zpěvu

Zahraničí Zahraničí
20. 5. 2009 19:29
Zatímco Sinhálci oslavují v ulicích, Tamilové mlčky přihlížejí
Mladí Tamilové v uprchlickém táboře Menikfam Vanni nedaleko města Chettekulam na severu Srí Lanky. Jedni z mnoha, kteří čekají, až se budou moci začlenit do zbytku společnosti na Srí Lance
Mladí Tamilové v uprchlickém táboře Menikfam Vanni nedaleko města Chettekulam na severu Srí Lanky. Jedni z mnoha, kteří čekají, až se budou moci začlenit do zbytku společnosti na Srí Lance | Foto: Reuters

Kolombo (od spolupracovníka Aktuálně.cz) - Srí Lanka vyhlásila dnešní den národním svátkem na oslavu konečného vítězství armádních jednotek nad povstalci z organizace Tygři osvobození Tamilského Ílámu (LTTE).

Skončení 26 let trvající občanské války, která si na ostrovním státě vyžádala přes 80 tisíc lidských životů, oficiálně deklaroval srílanský president Mahinda Rádžapakše už ve svém úterním projevu v parlamentu.

Armáda také potvrdila, že našla a identifikovala tělo nejhledanějšího muže v zemi, vůdce LTTE Vélupillaie Prabhákarana, jenž byl zabit na útěku z bojiště.

V části projevu, kterou četl v tamilštině, prezident zdůrazni, že válka nebyla vedena proti Tamilům, ale proti LTTE. Tamilský lid tak podle něj byl rovněž osvobozen ze spárů teroristů.

"Ochrana tamilsky mluvících občanů je moje zodpovědnost, můj úkol", dodal prezident. Zdaleka ne všichni ale věří tomu, že to myslel vážně.

Oslavy Sinhálců i strach Tamilů

Tak jako v předchozích dnech se v řadě měst ve středu konaly pouliční oslavy. Státní vlajky se prodávaly po tuctech, lidé obdarovávali kolemjdoucí jídlem a krmili všudypřítomné vojáky sladkou rýží, zdejším slavnostním pokrmem.

Billboard oslavující tažení srílanské armády proti LTTE. Podobizna prezidenta, který dal k zahájení ofenzívy po několikaletém marném úsilí o řešení konfliktu u jednacího stolu příkaz, nemůže chybět.
Billboard oslavující tažení srílanské armády proti LTTE. Podobizna prezidenta, který dal k zahájení ofenzívy po několikaletém marném úsilí o řešení konfliktu u jednacího stolu příkaz, nemůže chybět. | Foto: Reuters

Oproti jásotu v sinhálských městech a čtvrtích, byl v tamilských oblastech nezvyklý klid. Mnohé obchody zůstaly zavřené, lidé měli obavy vyjít na ulici.

"Moje rodina a všichni mí známí považovali Prabhákarana za hrdinu a LTTE i přes jejich krutost za naše ochránce" řekl mi 31letý Kumar z města Trikunámalé na východním pobřeží ostrova. A dodal, že se bojí, že s koncem Tygrů Tamilové ztratili poslední možnost obrany svých práv.

Tento názor na východě země zastává většina tamilské populace. Zdá se, že jim ani tak nešlo o to, aby Tamilští tygři dosáhli nezávislosti Tamilského Ílámu, jak oblasti obývané tímto etnikem říkali. Tamilové považovali Tygry za protiváhu vládních ozbrojených složek, armády a policie, jejichž oběťmi se během 26 let trvajícího konfliktu stávali.

"Můj muž byl zabit vojáky, když šel do lesa pro dřevo, nikdo mi nikdy neřekl, kdo jej zabil a nikdy nedošlo k žádnému soudu" svěřila se mi Džasmín, která teď sama živí dvě děti. "Mnoho žen z naší čtvrti bylo v 90. letech znásilněno a některé pak i zabity vojáky. Když tady bylo LTTE měli jsme jistotu, že tyto činy budou potrestány odvetnou akcí a nebudou se opakovat, teď budeme zase ponechány na pospas sinhálské většině," pokračovala rozrušená Džasmín.

Lidské štíty

Utrpení tamilských civilistů v oblasti bojů ke konci války dosáhlo nových výšin. Podle údajů OSN jich umíralo kolem padesátky až stovky denně
Utrpení tamilských civilistů v oblasti bojů ke konci války dosáhlo nových výšin. Podle údajů OSN jich umíralo kolem padesátky až stovky denně | Foto: Reuters

Mnoho Tamilů však bylo na Srí Lance zabito i samotnou LTTE, která se snažila eliminovat své politické protivníky. Jednu z největších obětí pak přinesli tamilští civilisté, kteří prchali před frontovou linií na území okupovaném LTTE. To se od poloviny minulého roku zmenšovalo úměrně s postupem vládních vojsk, až se smrsklo jen na několik čtverečních kilometrů. Na nich se tísnily desetitisíce tamilských civilistů v provizorních stanech.

"LTTE nám celou dobu tvrdilo, že ustupuje jen z taktických důvodů a že má plán jak tu válku vyhrát" popisoval propagandu separatistického hnutí jeden z pasažérů lodi Mezinárodního výboru Červeného kříže, která pravidelně převážela raněné civilisty z oblasti konfliktu.

"Říkali nám, že pokud se dostaneme na druhou stranu fronty, první sinhálský voják, který nás uvidí, nás zastřelí" líčili pasažéři lodi zastrašování Tygrů. Personál lodi mi vyprávěl, jak mnozí uprchlíci byli v šoku, když poprvé uviděli srílanské vojáky, kteří loď doprovázeli.

Od začátku roku zemřelo v oblasti bojů několik tisíc civilistů. Přesná čísla neexistují, protože vláda do oblastí nepustila nezávislé novináře ani zahraniční humanitární pracovníky. Většina civilistů však zemřela proto, že je Tygři nechtěli pustit na druhou stranu fronty a drželi je jako lidské štíty.

Čtvrt miliónu uprchlíků

Uprchlíků z oblastí, kterými se prohnala válečná fronta, je teď přes 265 tisíc. Většina z nich žije ve stanovém městečku obehnaném ostnatým drátem nedaleko města Vavunija.

Tábor pro vnitřně přesídlené osoby ve Vavuniji
Tábor pro vnitřně přesídlené osoby ve Vavuniji | Foto: Reuters

Běžný smrtelník, byť by byl rodinným příslušníkem uprchlíků, se do uprchlických táborů nedostane. Jsou hlídány armádou a i humanitární organizace, které se starají o jejich chod, mají přístup omezen.

Přes naléhaní mezinárodního společenství, aby byl těmto lidem umožněn návrat zpět do svých vesnic, se zdá, že vláda s jejich přemístěním nebude moc pospíchat. Tvrdí, že musí nejdříve všechny prolustrovat, jestli se mezi nimi neskrývají bývalé kádry LTTE. Podle některých komentářů to může trvat i několik let.

Občané druhé kategorie

Prezident Rádžapakše má pravdu, když tvrdí, že armáda osvobodila Tamily ze "spárů LTTE". K tomu, aby se srílanští Tamilové zapojili do oslav, to ale nestačí. Většina z nich se stále cítí být občany druhé kategorie, kteří jsou vystaveni šikaně Sinhálci vedených ozbrojených složek, které v oblastech obydlených Tamily hlídkují doslova na každém rohu.

Tamilští muži jsou šacováni během vojenské prohlídky v hlavním městě Kolombu
Tamilští muži jsou šacováni během vojenské prohlídky v hlavním městě Kolombu | Foto: Reuters

Zprávy o násilnostech na Tamilech během probíhajících oslav, mnohé utvrzují v tom, že opět nastávají těžké časy. Můj soused byl například včera sražen k zemi z kola vojenskou motorovou hlídkou, která slavila vítězství. Když se pomalu posbíral, byl sražen znova. Na jiném místě města si tamilský obchodník stěžoval, že mu oslavující sinhálský dav uloupil pytel s rýží na přípravu slavnostních pokrmů pro vojáky.

Srí Lanka je kritizována organizacemi monitorujícími porušování lidských práv za to, že není schopna zabezpečit přístup k soudům a spravedlivému vyšetření zločinů pro své občany. Toto se netýká jen etnických menšin, i majoritní Sinhálci se stávají obětmi vydírání a mimosoudních poprav, které nejsou nikdy vyšetřeny.

V zemi je rovněž potlačována svoboda tisku. Za poslední čtyři roky bylo na ostrově podle údajů organizace Free Media Movement zabito 17 novinářů, další, kteří kritizovali vládní politiku, byli zastrašováni a ze země odešli. Televizní studia a redakce nepohodlných médií byly vydrancovány neznámými útočníky, kteří nebyli nikdy potrestáni.

Decentralizace stále jen na papíře

Snaha o lepší život Tamilů, hlasitě proklamovaná v hlavním městě, není v regionech východu a severu ostrova vždy zřejmá. Když v únoru a březnu vrcholil příval raněných civilistů z fronty, žádali v kritické situaci ředitelé přeplněných nemocnic o léky a potraviny pro své pacienty.

Tamilská diaspora na Západě neváhá používat při hodnocení životních podmínek svého etnika na Srí Lance ty nejhrubší výrazy. Během války mluvili dokonce o genocidě
Tamilská diaspora na Západě neváhá používat při hodnocení životních podmínek svého etnika na Srí Lance ty nejhrubší výrazy. Během války mluvili dokonce o genocidě | Foto: Reuters

Zahraniční humanitární organizace, mezi nimi i český Člověk v tísni, byly připraveny okamžitě dodat potřebné léky a jídlo. Centru podřízený krajský tajemník však veškerou pomoc zastavil s odůvodněním, že jí není třeba.

Požadavek tamilské menšiny na federativní uspořádání ostrova teď pravděpodobně padá ze stolu. Vláda tvrdí, že práva na sebeurčení se menšinám dostává v rámci provinční samosprávy. Jenže příklad z Východní provincie, kde se minulý rok konaly první svobodné volby do provinční rady poté, co byla provincie "vyčištěna" od terorismu v srpnu 2007, ukazuje, že decentralizace a přenesení pravomocí na místní orgány zůstává spíše na papíře.

Všechny důležité rozvojové projekty jsou řízeny přímo Kolombem a ministři centrální vlády jsou přítomní na každém zasedání okresních a krajských komisí, aby měli dění pod kontrolou.

Vláda vyhrála válku nad separatistickou teroristickou organizací, ale pokud nezaručí stejná práva pro všechny občany země a nepřizná etnickým menšinám právo rozhodovat o správě a rozvoji svých oblastí, budou šance na trvalý mír mizivé.

Autor se dlouhodobě zabývá problematikou jižní Asie. V současné době žije na Srí Lance. Na přání autora zůstává jeho jméno nezveřejněno. Také jména osob citovaných v reportáži byla z důvodu ochrany jejich bezpečnosti změněna.

 

Právě se děje

Další zprávy