V Indonésii se zřítilo letadlo, obětí je nejméně 97

Zahraničí Zahraničí
20. 5. 2009 13:50
Vojenské dopravní letadlo Hercules havarovalo na východě Jávy

Jakarta - Ve středu časně ráno havarovalo na východě Jávy vojenské dopravní letadlo Hercules.

Na palubě bylo 112 cestujících a podle Rustama Pakayi z krizového centra ministerstva zdravotnictví citovaného agenturou Reuters nejméně 97 lidí zahynulo a 15 je zraněno.

Vojenský stroj s příslušníky armády i jejich příbuznými na palubě se zřítil na několik domů ve vesnici Gaplak. Mezi oběťmi jsou i lidé, kteří byli na zemi, a není proto vyloučeno, že počet obětí ještě poroste.

Příčiny tragické nehody jsou zatím nejasné. Letové podmínky byly podle armádního mluvčího Saboma Tamboena dobré a letoun americké výroby prošel technickou kontrolou.

Očití svědci vypověděli, že zaslechli výbuch ještě předtím, než se stroj zřítil. Jeden z vesničanů, Agus Yulianto, prý viděl, jak se od trupu těsně před prudkým pádem oddělilo jedno z křídel, uvedl na svých internetových stránek indonéský deník Kompas.

K pádu došlo den poté, co jiný indonéský Hercules v provincii Papua havaroval na přistávací dráze. Nikdo při tom ale nepřišel o život. Pověst indonéského leteckého provozu není valná a Evropská unie předloni zakázala tamním komerčním linkám využívat vzdušný prostor v EU.

 

Právě se děje

Další zprávy