Další americké novinářky čeká soud. Tentokrát v KLDR

Roman Gazdík
24. 4. 2009 10:46
Severokorejská média je obviňují z nepřátelských aktů a nelegálního překročení hranice

Pchjongjang - Dvě americké novinářky, které byly v březnu Severokorejci zadrženy na hranicích KLDR s Čínou, půjdou před soud. Oznámila to severokorejská státní agentury KCNA.

Zatím však není jisté, z čeho byly obviněny. Americké ministerstvo zahraničí původně mluvilo o tom, že jsou nařčeny ze špionáže, později však připustilo, že jde pravděpodobně o nelegální překročení hranice.

Severokorejská média Američanku korejského původu Eunu Leeovou a Američanku čínského původu Lauru Lingovou obvinila z nedovoleného vstupu na území KLDR a z „nepřátelských aktivit". To může znamenat špionáž.

Nyní agentura KCNA bez poskytnutí dalších detailů vydala prohlášení, ve kterém se píše, že budou „souzeny kvůli svým zločinům".

KLDR je jedním z nejuzavřenějších států na světě
KLDR je jedním z nejuzavřenějších států na světě | Foto: Reuters

Mluvčí ministerstva zahraničí USA Robert Wood nechtěl v poslední době záležitost příliš komentovat, protože by to mohlo bránit diplomatickým snahám, které mají za cíl ženy předat americkým úřadům.

Novinářky byly zadrženy 17. března, když pracovali na reportáži o Severokorejcích prchajících kvůli hrozným podmínkám v zemi do Číny. Pozorovatelé se domnívají, že se ženy v té době nacházely na čínské straně hranice a že je severokorejští vojáci zatkli tam.

KLDR naopak tvrdí, že přešly na její území.

Kvůli špionáži byla minulý týden odsouzena jiná americká novinářka. Roxana Saberiová si má v íránském vězení odsedět osm let. Proti rozsudku se odvolala


 

Právě se děje

Další zprávy