Velká čínská zeď je ještě delší, ukázalo měření

Martin Novák Martin Novák
21. 4. 2009 14:21
Za pomoci nových technologií hledali Číňané dosud neobjevené části zdi
Foto: Wikipedia

Peking - Nejdelší zeď světa je podle všeho ještě delší, než se dosud lidé domnívali. Čínští experti z Úřadu pro ochranu a správu historických památek dokončili dlouhodobé přeměřování zdi, poprvé za pomoci moderních technologií.

A dospěli k závěru, že dosud uváděná délka přes šest tisíc kilometrů neodpovídá skutečnosti. Zeď je prý dlouhá přes osm tisíc kilometrů.

Číňané nalezli části zdi, o kterých se dosud vůbec nevědělo anebo bylo povědomí o jejich existenci jen vágní. Použili infračervené záření a technologii Global Positioning System (GPS). Nové kusy zdi objevili ukryté pod nánosy hlíny nebo v těžko přístupných horských oblastech.

Foto: wikipedia.org

Aktuální čísla jsou tedy následující: 6 259 kilometrů lidmi vybudované zdi , 359 kilometrů příkopů a 2 232 kilometrů dlouhá bariéra, tvořená kopci či korytami řek.

Nově odkryté části pocházejí z období dynastie Ming z let 1368 až 1644. Většina turistů přijíždí ke zdi v Badalingu, který se nachází nedaleko Pekingu.

Podle čínských památkářů ale stavba právě v tomto místě pod náporem turistů dost trpí. Lidé si odnášejí domů kusy zdi nebo do ní ryjí nápisy.

Na severu zeď poškozují časté písečné bouře a sesuvy půdy. Na vině je částečně odlesnění půdy v důsledku masivní těžby dřeva v padesátých letech minulého století.

 

Právě se děje

Další zprávy