KLDR odstoupí z jednání o svém jaderném programu

Roman Gazdík
14. 4. 2009 7:30
OSN prý "bezuzdně porušuje" svrchovanost země
Foto: Reuters

Pchjongjang - Severní Korea oznámila, že už nadále nebude jednat o ukončení svého jaderného programu. Jde o reakci na pondělní kritiku Rady bezpečnosti OSN, které se nelíbil test severokorejské rakety Taepodong-2 provedený 5. dubna.

Pchjongjang, podle kterého je rozhodnutí Rady bezpečnosti „nesnesitelnou urážkou", chce také obnovit provoz svého uzavřeného reaktoru v Jongbjonu, kde pravděpodobně vyrobil materiál na svou atomovou pumu.

Konec?

Podle prohlášení severokorejského ministerstva zahraničí přineseného oficiální tiskovou agenturou KCNA se nebude Sevení Korea „nikdy účastnit (jaderných) rozhovorů ani... není vázána jakýmkoliv rozhodnutím šestistranných jednání."

Kromě severní Koreje se na rozhovorech podílely také Spojené státy, Rusko, Čína, Jižní Korea a Japonsko. KLDR by ráda jednala přímo s USA. Washington však chce, aby na Pchjongjang dohlížely i ostatní státy. Zejména Čína, která je hlavním spojencem severokorejského režimu.

KLDR „posílí svou jadernou odstrašující sílu ve všech směrech... obnoví svá jaderná zařízení a začne opět zpracovávat své vyhořelé palivové tyče," stojí dále v prohlášení KCNA. Režim má údajně v úmyslu také sestavit vlastní lehkovodní jaderný reaktor.

Šestistranné rozhovory probíhají od roku 2003. KLDR v roce 2007 souhlasila s tím, že odstaví reaktor v Jongbjonu a zveřejní informace o všech svých jaderných aktivitách.

Jednání však později uvázla na problému, jak tvrzení Pchjongjang verifikovat. Zahraniční mocnosti režimu nedůvěřují, protože v minulosti již mnohokrát své slovo porušil.

Čína klíčem

Reakce trhů v Japonsku a Jižní Koreji však ukazují, že váha připisovaná podobným výrokům Pchjongjanu již není valná. Informace zde podle agentury Reuters proběhla takřka bez povšimnutí.

Start rakety Taepodong-2 na obrázcích korejské státní televize
Start rakety Taepodong-2 na obrázcích korejské státní televize | Foto: Reuters

„Tržní hráči se naučili nebrat bojovná prohlášení Severní Koreje příliš vážně a vidět je coby součást vyjednávací taktiky," řekl agentuře analytik firmy ING Financial Markets Tim Condon.

Klíčový bude nyní postoj Číny. Ta provedla v posledních dnech zajímavý obrat. Nejprve v Radě bezpečnosti vyzývala ke „klidu a zdrženlivosti", pak se ke kritice Severní Koreje a volání po zesílení ekonomických sankcí připojila.

Podle expertů může jít o důkaz zlepšujících se bilaterálních vztahů mezi Čínou a Spojenými státy a Japonskem.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy