Thajští a kambodžští vojáci na sebe znovu stříleli

Pavel Vondra
3. 4. 2009 18:12
V blízkosti starobylého chrámu Preah Vihear došlo k ozbrojené konfrontaci
Thajští vojáci na hranici s Kambodžou
Thajští vojáci na hranici s Kambodžou | Foto: Reuters

Bangkok/Phnom Penh - Na sporném úseku hranice mezi Thajskem a Kambodžou dnes došlo k ozbrojené konfrontaci mezi vojáky obou zemí, při níž nejméně jeden z Thajců přišel o život a sedm dalších utrpělo zranění.

První krátká přestřelka se odehrála časně ráno. Napětí se nepodařilo snížit ani poté, co se velitelé obou kontingentů sešli k jednání, a tak došlo na další střelbu, tentokrát z těžké techniky.

Z vyprovokování střetu a zahájení palby v blízkosti starobylého chrámu Preah Vihear, který byl loni v červenci zařazen na seznam Světového dědictví UNESCO coby kambodžská památka, což vedlo k rozmístění vojáků po obou stranách hranice, se Thajsko a Kambodža obviňují navzájem.

Nedorozumění, nebo agrese?

„Bylo to nedorozumění, k jakým běžně dochází, když jsou jednotky rozmístěny tak blízko sebe," snažil se dnešní konflikt trivializovat thajský ministr obrany Pravit Wongsuwan.

Kambodžské ministerstvo zahraničí ale incident označilo za „úmyslnou agresivní invazi thajské armády" a oznámilo, že zašle do Bangkoku oficiální protestní nótu.

Chrám Preah Vihear. I díky své exponované poloze v pohoří Dangrek zpatří k nejobdivovanějším památkám z dob bývalé Khmérské říše
Chrám Preah Vihear. I díky své exponované poloze v pohoří Dangrek zpatří k nejobdivovanějším památkám z dob bývalé Khmérské říše | Foto: Reuters

Loni v říjnu zahynuli při podobné přestřelce u chrámu dva kambodžští vojáci. Minulý týden Kambodža opět obvinila thajské jednotky z narušení hranice.

K pátečnímu incidentu došlo krátce před ohlášeným jednáním kambodžsko-thajské komise pro revizi společné hranice, na němž se měli zástupci obou zemí pokusit o urovnání teritoriálního sporu.

V roce 1962 vynesl mezinárodní soud verdikt, v němž vlastnictví 900 let starého hinduistického chrámu přiřkl Kambodži, obě strany se ale nadále přou o to, komu patří pás teritoria o rozloze zhruba pěti kilometrů čtverečních v jeho bezprostřední blízkosti.

 

Právě se děje

Další zprávy