Ázerbájdžán: Alijev může být prezidentem na doživotí

Pavel Vondra
18. 3. 2009 23:45
Voliči podpořili v referendu neomezený počet funkčních období pro hlavu státu
Ilham Alijev hlasuje o svém potenciálně doživotním prezidentství. Jak asi?
Ilham Alijev hlasuje o svém potenciálně doživotním prezidentství. Jak asi? | Foto: Reuters

* Voliči podle předběžných výsledků podpořili v referendu ústavní změny * Opozice hlasování bojkotovala a varuje před oklešťováním demokracie * O vliv v zemi bohaté na ropu usiluje Západ i Rusko

Baku - Ázerbájdžánci vyrazili ve středu do volebních místností, aby rozhodli o tom, zda má mít jejich prezident možnost zůstat v úřadu neomezeně dlouhou dobu.

A podle předběžných výsledků hlasování, které zveřejnila ve středu večer ústřední volební komise po sečtení poloviny hlasů, s tím přes devadesát procent z nich souhlasilo.  

To teoreticky umožní dosavadní hlavě státu Ilhamu Alijevovi zůstat u moci až do konce života. Návrh odstranit z ústavy limity na počet funkčních období hlavy státu byl mezi 29 ústavními změnami, k nimž se obyvatelé tohoto postsovětského státu měli v plebiscitu vyjádřit.

Pořád jedna rodina

Alijev zastává úřad hlavy státu od roku 2003, kdy v čele této na ropu bohaté země nahradil svého otce Gejdara, bývalého šéfa zdejší komunistické strany. 

V roce 2013 mu vyprší už druhé (a podle platné ústavy také poslední) funkční období. Vládnoucí Strana nového Ázerbájdžánu by jej ale ráda viděla v čele státu i poté. Proto také bylo vypsáno referendum.

Foto: Aktuálně.cz

Opozice hlasování bojkotovala a už předem upozorňovala na pravděpodobné volební machinace, které provázely většinu voleb, jež se zde od rozpadu SSSR konaly. Tvrdí také, že změna ústavy bude další rána pro tamní křehkou demokracii.

Mnozí voliči v hlavním městě Baku ale podle agnetur tvrdili, že opatření navrhovaná Alijevem podporují, protože jsou mu vděčni za období růstu.

Autokrat s ropou v zádech

Alijev má totiž proti ostatním autokratům na postsovětském teritoriu nepoměrnou výhodu. Jeho země je díky ropnému bohatství v Kaspickém moři ekonomicky soběstačná, a vůči potenciální kritice Západu tedy relativně imunní.

Navíc se sedmačtyřicetilému prezidentovi, který vystudoval dějiny a mezinárodní vztahy na moskevské univerzitě, úspěšně daří manévrovat mezi vlivem Ruska, západních mocností i sousedního Íránu.

Alijevovi příznivci
Alijevovi příznivci | Foto: Reuters

Více než jeho diplomatickými schopnostmi je to ale zřejmě dáno velikostí ázerbájdžánských ropných ložisek, která den co den plní potrubí západními společnostmi vybudovaných ropovodů - přičemž Evropská unie nijak neskrývá zájem odpoutat se díky dalšímu zvyšování objemu dodávek od energetické závislosti na Rusku.

I na toto téma nepochybně přijde řeč, až Ilham Alijev 7.května dorazí do Prahy na summit EU, který ke spuštění projektu Východního partnerství svolalo české předsednictví.


 

Právě se děje

Další zprávy