Sebevrah zaútočil na Srí Lance na ministerskou delegaci

Reuters Roman Gazdík, Reuters
10. 3. 2009 8:34
Bylo zabito deset lidí, mezi dvaceti zraněnými je i jeden z ministrů
Převoz raněného srílanského civilisty. Ilustrační foto
Převoz raněného srílanského civilisty. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Kolombo - Výbuch na oficiální slavnosti v srílanském městě Akuressa si vyžádal životy deseti lidí. Mezi dvaceti zraněnými je i jeden z ministrů. V davu se pravděpodobně odpálil sebevražedný atentátník.

Akuressa se nachází přibližně 160 kilometrů jižně od hlavního města Kolomba a lidé zde za přítomnosti členů vlády slavili narozeniny proroka Mohameda.

„Bylo zde šest ministrů a teroristé využili této příležitosti, aby na nás zaútočili. Pouze jeden z ministrů, Mahinda Vidžésekara, byl zraněn," citovala agentura Reuters ministra pro ropné záležitosti A.H.M. Fauzího.

Vidžésekara, který šéfuje ministerstvu pošt a telekomunikací, je údajně mimo nebezpečí života. Mluvčí ministerstva obrany Lakšman Hullagalle oznámil, že bylo zabito deset lidí a dvacet zraněno.

Armádní přehlídka
Armádní přehlídka | Foto: Reuters

Vláda viní z útoku organizaci Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) alias Tamilští tygři, která již čtvrtstoletí bojuje za samostatnost severovýchodní části Srí Lanky s převahou tamilského obyvatelstva.

„Je to sebevražedný atentát, takže to musí být LTTE," citovala Reuters Hullagalleho.

Občanská válka si od roku 1983 vyžádala desítky tisíc životů, armáda dosáhla proti LTTE v posledních měsících výrazných úspěchů a Tamilští ygři nyní na severovýchodě ostrova ovládají pouze území o rozloze přibližně 45 kilometrů čtverečních.

Podle humanitárních organizací však boji velmi trpí civilisté, na něž nebere ohled ani jedna z válčících stran.

 

Právě se děje

Další zprávy