Clintonová pozvala Íránce na konferenci o Afghánistánu

Zahraničí Zahraničí
6. 3. 2009 10:19
Schůzka se má konat ještě tento měsíc, zřejmě v Nizozemsku
Hillary Clintonová
Hillary Clintonová | Foto: Reuters

Brusel - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová pozvala Írán na konferenci o situaci v Afghánistánu, která se má konat ještě tento měsíc.

Jednat mají "veškeré zainteresované a zaujaté strany" včetně všech afghánských sousedů. Místem setkání bude pravděpodobně Nizozemsko.

"Pokud k takovému setkání dojde, očekává se, že Írán bude pozván jako soused Afghánistánu," prohlásila na setkání ministrů zahraničí NATO ve čtvrtek.

Obamova administrativa slíbila s Íránem přímo jednat a tato schůzka by mohla být začátkem diplomatického usmiřování mezi oběma zeměmi.

Výzdoba na zdi bývalého amerického velvyslanectví v Teheránu nenechává nikoho na pochybách, jaké že jsou vztahy mezi Íránem a USA
Výzdoba na zdi bývalého amerického velvyslanectví v Teheránu nenechává nikoho na pochybách, jaké že jsou vztahy mezi Íránem a USA | Foto: Reuters

Náznaky nesmělých námluv byly vidět i na konci funkčního období předchozího prezidenta George Bushe, kdy se s Íránci u jednoho stolu při multilaterálních jednáních o situaci v Iráku sešel třetí muž ministerstva zahraničí William Burns.

Spekulovalo se dokonce o návratu amerických diplomatů do Teheránu, odkud odešli v roce 1981 poté, co radikální íránské milice obsadily ambasádu Spojených států a 444 dnů držely její osazenstvo jako rukojmí.

Nižší představitelé Bushovy administrativy se s Íránem několikrát sešli při jednáních o bezpečnosti v Iráku.

 

Právě se děje

Další zprávy