Ruští námořníci údajně chtěli propašovat rakety do Číny

Reuters Reuters
25. 2. 2009 16:25
Skupina z námořnictva chtěla v Číně prodat zbraně za 18 milionů dolarů
Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Foto: Reuters

Moskva - Rusko zaznamenalo pokus několika příslušníků námořnictva o propašování  protiponorkových raket a leteckých bomb  do Číny, oznámily úřady. Zbraně měly údajně hodnotu asi 18 milionů dolarů.

"Před několika dny jsme předali materiály k trestnímu stíhání zástupců námořnictva a několika obchodníků, kteří dostali 30 protiponorkových raket a asi 200 leteckých bomb do Tádžikistánu, aby je následně prodali do Číny za 18 milionů dolarů," prohlásil hlavní ruský vojenský prokurátor Sergej Fridinskij. "Zbraně byly zadržené v Tádžikistánu," dodal na středečním setkání představitelů ruské prokuratury s prezidentem Dmitrijem Medveděvem.

Tádžikistán je bývalou sovětskou republikou, která má hranice mimo jiné s Čínou a Afghánistánem. Přes hranice je často pašováno zboží, zejména drogy.

Foto: Aktuálně.cz

Mluvčí ruského námořnictva Igor Dygalo případ potvrdil s tím, že pašování zbraní bylo odhaleno ve spolupráci armády, prokuratury a bezpečnostní služby.

Zatím není zřejmé, kdo měl zbraně na čínské straně hranice odkoupit. Tádžická prokuratura oznámila, že prozatím žádné důkazy o údajném pašování zbraní od ruské strany nedostala.

Rusko má v Tádžikistánu svou vojenskou základnu, ruští vojáci už nicméně nehlídají hranice, jak tomu bylo v sovětských dobách.

 

Právě se děje

Další zprávy