Největší jaderný zločinec je volný, Západu navzdory

Roman Gazdík
6. 2. 2009 14:00
Abdul Kadír Chán prodal nákresy technologií Íránu, Libyi i KLDR
Abdul Kadír Chán mluví s reportéry po vyhlášení rozsudku před svým domem v Islámábádu
Abdul Kadír Chán mluví s reportéry po vyhlášení rozsudku před svým domem v Islámábádu | Foto: Reuters

Islámábád - Muž, který stál v centru největšího jaderného skandálu historie, je volný.

Před pěti lety pákistánský vědec Abdul Kadír Chán přiznal, že prodal informace o zbrojním nukleárním programu Íránu, Libyi a Severní Koreji, v pátek jej soud po pěti letech propustil z domácího vězení.

Dvaasedmdesátiletý jaderný fyzik je v Pákistánu považován za hrdinu. Byl vedoucím týmu, kterému se v devadesátých letech podařilo zkonstruovat jadernou pumu a vyrovnat se tak odvěkému regionálnímu rivalovi Indii.

Indie provedla svůj  první test v květnu 1974, Pákistán o dvacet čtyři let později.

Obětní beránek?

"Je to radostná zpráva. Rozhodnutí je z milosti Alláha dobré," řekl Chán novinářům krátce po vynesení rozsudku. Když byl pak tázán, co si o tom podle něj bude myslet mezinárodní společenství, odpověděl:

"Jen ať si mluví. Jsou spokojeni s naším Bohem? Jsou spokojeni s naším Prorokem? Jsou spokojeni s našimi vůdci? Nikdy, tak proč bychom se měli starat o to, co o nás říkají?" prohlásil podle BBC před pákistánskými novináři a dodal: "Víc mi záleží na tom, co o mně tvrdíte vy, než to, co říká Bush nebo Dick Cheney. Je mi to zatraceně jedno."

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pákistánská vláda vždy tvrdila, že Chán byl jediný, kdo se podílel na nelegálním šíření jaderných zbraní. Existují však důvody, proč se domnívat, že to bylo jinak.

Předně sám Chán v interview pro televizi ABC v květnu 2008 prohlásil, že se stal pouze obětním beránkem a že Írán ani Libyi nikdy nenavštívil. Severokorejský jaderný program byl údajně v době jeho návštěvy už velmi rozvinutý.

Za druhé byl jen měsíc po svém přiznání prezidentem a tehdejším šéfem armády Parvízem Mušarafem omilostněn. Nesměl však opustit svůj dům.

Chán volný, nevíme stále nic

Od nynějška bude podle agenturních zpráv moci vycházet bez omezení, pokud však bude chtít odjet z Islámábádu, musí úřady uvědomit 48 hodin předem. Podle vlády je to jen kvůli vlastní Chánově bezpečnosti.

Chána jsme vyslechnout chtěli, nedovolili nám to, řekl před časem Aktuálně.cz exnáměstek ministra zahraničí USA Kim Holmes
Chána jsme vyslechnout chtěli, nedovolili nám to, řekl před časem Aktuálně.cz exnáměstek ministra zahraničí USA Kim Holmes | Foto: Ondřej Besperát

Po nástupu nové a demokraticky zvolené vlády na jaře minulého roku byla bezpečnostní opatření okolo Chána uvolněna a bylo mu dovoleno i mluvit s novináři. Ne však nadlouho: červencový soudní příkaz mu opět nasadil úřední roubík.

Další otázky vzbuzuje i nynější rozsudek. Podle Chánova právníka Alího Zafára citovaného televizní stanicí Geo News totiž „soud prohlásil, že (Chán) se neúčastnil šíření jaderných technologií a kriminálních aktivit, obvinění proti němu neexistují, takže je svobodným občanem."

Pákistán nikdy nedovolil Spojeným státům, aby Chána vyslechly, ačkoliv o to velmi stály. USA na něj a dalších 13 osob a společností z jeho okruhu před měsícem uvalily sankce.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) minulý rok informovala, že kromě prodeje nákresů Íránu, Libyi a Severní Koreji byla Chánova skupina aktivní ještě v dalších devíti zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy