Kyrgyzstán zavře americkou základnu. Na nátlak Ruska

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
19. 1. 2009 10:56
Přes základnu Manas zásobovali Američané svou misi v Afghánistánu
Prezident Kurmanbek Bakijev na americké letecké základně Manas u Biškeku
Prezident Kurmanbek Bakijev na americké letecké základně Manas u Biškeku | Foto: Reuters

Biškek - Kyrgyzstán v nejbližších dnech nařídí uzavření americké letecké základny Manas, která vyrostla nedaleko hlavního města Biškeku v roce 2001 jako podpůrný bod pro vojenskou misi v nedalekém Afghánistánu.

Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného kyrgyzského činitele, podle něhož za tímto rozhodnutím stojí zejména tlak Ruska.

"Prezidentský výnos o anulování dohody se Spojenými státy už je připraven. Během několika dní bude zveřejněn v kyrgyzských médiích," uvedl zdroj, který si přál zůstat v anonymitě.

Regionální hegemon postsovětského prostoru Rusko mělo údajně na prezidenta Kurmanbeka Bakijeva vyvinout nátlak, aby základnu Manas nechal uzavřít výměnou za finanční pomoc, kterou Moskva této chudé postsovětské zemi poskytne.

Bakijev je v Moskvě očekáván 3. února. Na pořadu jednání budou i ruské půjčky a investice do energetického sektoru v Kyrgyzstánu.

Kyrgyzští představitelé už minulý měsíc naznačili, že letecká základna Manas je krátce před uzavřením, Spojené státy ale odmítly, že by se podobný krok chystal.

 

Právě se děje

Další zprávy