USA zabily muže, který zosnoval smrt českého diplomata

Roman Gazdík
9. 1. 2009 9:10
Usáma Kini byl šéfem operací Al-Káidy v Pákistánu

Washington - Spojeným státům se podařilo zabít vedoucího operací teroristické sítě Al-Káida v Pákistánu a jeho vysokého pobočníka. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení nejmenovaného amerického činitele.

Usáma Kini alias Fahíd Mohammed Ally Msalam byl podle tohoto činitele například zodpovědný za teroristický útok na hotel Marriott, při kterém v září v Islámábádu zahynulo 55 lidí včetně českého velvyslance v zemi Ivo Žďárka.

Připravil také atentát na pákistánskou expremiérku Benazír Bhuttovou, z něj se jí ale podařilo vyváznout. Bhuttová byla později zavražděna při jiném atentátu.

Společně se svým pobočníkem Šajchem Ahmedem Salimem Swedanem se nacházeli na seznamu nejhledanějších zločinců FBI a byli obviněni z podílu na útocích na americké ambasády v Keni a Tanzanii v roce 1998, při kterých zemřelo nejméně 223 lidí. Oba muži byli keňského původu.

Šajch Ahmed Salim Swedan na archivním snímku FBI
Šajch Ahmed Salim Swedan na archivním snímku FBI | Foto: Archiv FBI

„Tato úmrtí jsou důležité znaky blížícího se úpadku vedení Al-Káidy," citovala Reuters svůj zdroj, který odmítl blíže specifikovat, jak oba muži zahynuli. Uvedl jen, že k tomu došlo v Jižním Vazíristánu na hranicích s Afghánistánem.

Agentury dříve informovaly o tamním útoku bezpilotního letadla USA 1. ledna, který měl zabít tři muže zahraničního původu. Spojené státy podnikly v Pákistánu podobných útoků loni nejméně 30, zahynulo při nich osm vysokých představitelů Al-Káidy.

Na hranicích Afghánistánu a Pákistánu se podle dostupných informací skrývají také hlavní političtí vůdci Al-Káidy Usáma bin Ládin a Ajmán Zavahrí.

 

Právě se děje

Další zprávy