Austrálie řekla USA ne. Vězni z Guantánama tu nezakotví

Roman Gazdík
3. 1. 2009 10:22
Problémem je bezpečnost a imigrační kritéria
Za ploty a ostnatými dráty je vidět jeden z vězňů guantánamské věznice.
Za ploty a ostnatými dráty je vidět jeden z vězňů guantánamské věznice. | Foto: Reuters

Canberra - Australská vláda odmítla žádost Spojených států o převzetí nespecifikovaného množství vězňů držených na kubánském Guantánamu, kterou předložila odstupující administrativa prezidenta George Bushe.

Podle zastupující ministerské předsedkyně Julie Gillardové citované agenturou AP vězni "nesplňují přísné národněbezpečnostní požadavky a imigrační kritéria". Gillardová nyní ve funkci supluje premiéra Kevina Rudda, který je na dovolené.

Právě otázka Kam s vězni je největší překážkou uzavření kontroverzní věznice, jejíž existence těžce poškodila pověst Spojených států ve světě. Podle amerických úřadů není většina z více než dvou stovek guantánamských vězňů nebezpečná, vpustit je na své území však nechtějí.

Gillardová uvedla, že to není poprvé, co Austrálie - která je blízkým spojencem USA v tzv. "válce proti teroru" - podobnou žádost odmítla. Washington tento požadavek údajně předložil již na začátku roku 2008.

Není však vyloučeno, že Canberra svůj názor v budoucnosti změní, pokud ji o to požádá administrativa příštího prezidenta USA Baracka Obamy, který slíbil základnu uzavřít. Podle analytiků by mohlo jít o vstřícné gesto, které by bylo na druhé straně Pacifiku kvitováno s povděkem.

Ochotu přijmout vězně již vyjádřily Francie, Německo, Portugalsko a Švýcarsko.

Většina současných vězňů na Guantánamu pochází podle AP z Jemenu. Další jsou z Afghánistánu, Ázerbájdžánu, Alžírska, Čadu, Číny a Saúdské Arábie.

 

Právě se děje

Další zprávy