Bašta tamilských Tygrů padla, metropoli zasáhl teror

Pavel Vondra
2. 1. 2009 23:03
Město Kilinochchi obsadily vládní jednotky, v Colombu se odpálil atentátník
Prezident Srí Lanky Mahinda Rajapaksa
Prezident Srí Lanky Mahinda Rajapaksa | Foto: Reuters

Colombo - Srílanské vládní jednotky obsadily město Kilinochchi na severovýchodě ostrova, kde posledních deset let sídlil velitelský štáb tamilských povstalců. Oznámil to prezident ostrovního státu Mahinda Rajapaksa.

"Celý národ by měl projevit vděčnost hrdinným vojákům, kteří dosáhli tohoto vítězství," prohlásil v televizí přenášeném projevu srílanský prezident, podle něhož se tak splnil sen "všem Srílančanům, kteří jsou proti separatismu, rasismu a terorismu a kteří usilují o mír, svobodu a demokracii".

Index srílanské burzy v reakci na čerstvé informace posílil o téměř pět procent, přestože podle analytiků je zatím předčasné hovořit o konci občanské války v tomto jihoasijském ostrovním státě.

Tygři osvobození tamilského Ílámu (LTTE), jak zní plný název povstalecké organizace bojující už čtvrt století za sebeurčení menšinových Tamilů na ostrově obývaném převážně Sinhálci, stačili ještě před pádem Kilinochchi přenést své vojenské ústředí dále na severovýchod, kam armáda ještě nepronikla. Informovaly o tom internetové stránky tamilnet.com, kde LTTE zveřejňuje svá prohlášení.

Ani ne hodinu po prezidentově projevu navíc poblíž sídla štábu srílanských vzdušných sil v hlavním městě Colombu došlo k sebevražednému pumovému útoku, který si vyžádal tři lidské životy a 37 dalších osob zranil. Podle armádních zdrojů byli všichni zabití jakož i dvanáct zraněných příslušníky letectva. 

Tamilští Tygři bojují za vlastní stát (Ílám) na Cejlonu už od roku 1983
Tamilští Tygři bojují za vlastní stát (Ílám) na Cejlonu už od roku 1983 | Foto: Aktuálně.cz

Analytici upozorňují, že po pádu Kilinochchi by podobných útoků v hlavním městě a na jihu ostrova mohlo přibýt, jako tomu bývalo v minulosti, kdykoli se Tygři na severu dostali do úzkých

"Po ponižující porážce v Kilinochchi se budou snažit využít takových úderů mimo hlavní bojiště v nohem větší míře," domnívá se Iqbal Athas, analytik odborného periodika pro vojenské záležitosti Jane's Defence.

Téměř na den přesně před rokem vypověděla srílanská vláda příměří a oznámila, že je připravena vleklý konflikt s Tygry vyřešit silou. Armádě se pak skutečně podařilo zatlačit bojovníky LTTE do hluboké defenzivy a už od září začala stahovat smyčku kolem Kilinochchi.

 

Právě se děje

Další zprávy