Za smrt 59 lidí v thajském klubu není koho stíhat

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
2. 1. 2009 9:40
Příčiny požáru ze silvestrovské noci v Bangkoku zůstávají nejasné
Hasič dokumentuje místo neštěstí. Před klubem leží těla lidí, kterým se nepodařilo dostat včas z hořícího klubu.
Hasič dokumentuje místo neštěstí. Před klubem leží těla lidí, kterým se nepodařilo dostat včas z hořícího klubu. | Foto: Reuters

Bangkok - Příčina požáru v bangkockém nočním klubu, který si o novoroční noci vyžádal 59 lidských životů, je podle thajské policie stále nejasná, a nelze proto zatím nikoho z tragédie vinit.

"Jediné obvinění, které jsme schopni předložit, je vůči majiteli klubu za to, že dovnitř pustil i osoby mladší osmnácti let," řekl na tiskové konferenci v Bangkoku náměstek policejního ředitele Chongrak Chutanont.

K tomu bude ale nejprve potřeba určit, komu klub vlastně patří, neboť jde o podnik s několika podílníky. Do obchodního rejstříku však policie nebude moci nahlédnout dříve než 5. ledna, kdy úřadům skončí sváteční pauza.

Vedle téměř šesti desítek obětí na životech způsobilo neštěstí v klubu Santika, který si podle agentury Reuters oblíbili cizinci i thajská smetánka, zranění více než dvěma stům lidí. 

"Tančili jsme a najednou bylo všechno v ohni. Plameny šlehaly od pódia. Panika, všichni utíkali, bylo to strašné," popsala už dříve situaci v nočním klubu jedna z návštěvnic novoroční party, Oh Benjamasová.

Na místo neštěstí se přišel podívat i nový thajský premiér Abhisit Vejjajiva, který byl do funkce zvolen v prosinci (druhý zleva)
Na místo neštěstí se přišel podívat i nový thajský premiér Abhisit Vejjajiva, který byl do funkce zvolen v prosinci (druhý zleva) | Foto: Reuters

Policie zatím nedokázala říci, zda se oheň vzňal od vypálené pyrotechniky, nebo šlo o elektrický zkrat. Původně se spekulovalo i o možném žhářském útoku, to ale policie vyloučila.

V době požáru se v klubu bavilo více než 400 lidí. Mezi oběťmi byl podle dostupných informací i jeden cizinec ze Singapuru. Ze stovky ošetřených lidí, kteří se v pátek ještě nacházeli v nemocnici, je 32 těžce zraněných, mezi nimi i dva Američané a jeden Brit.

Desítky ohořelých těl zabalených do bílých pokrývek byly z místa neštěstí převezeny na policejní ústředí. Šestnáct z nich si zatím nikdo nevyžádal a bude na nich muset být kvůli identifikaci proveden test DNA.

 

Právě se děje

Další zprávy