Blokáda thajských letišť končí, demonstranti se stáhnou

Pavel Vondra
2. 12. 2008 16:22
Předcházel tomu verdikt soudu, který rozpustil tři strany vládní koalice
Stovky protestujících na letišti Suvarnabhumi
Stovky protestujících na letišti Suvarnabhumi | Foto: Reuters

Bangkok - Thajští protivládní demonstranti oznámili, že ukončí své protesty včetně blokády mezinárodního letiště v hlavním městě Bangkoku, kvůli níž desetitisíce turistů nedobrovolně uvízly v Thajsku.

Zatím není jasné, kdy bude provoz na mezinárodním letišti Suvarnabhumi a vnitrostátním letišti Don Muang obnoven, je ale jisté, že z technických důvodů vynucená odstávka ještě několik dní potrvá.

Blokáda, kterou zorganizovala Lidová aliance pro demokracii (PAD), trvala déle než týden, a byla vůbec největší akcí, k níž se toto nesourodé sdružení odpůrců úřadující vlády během své několikaměsíční kampaně odhodlalo.

K oznámení jejího ukončení došlo jen několik hodin poté, co thajský soud vynesl verdikt, jímž rozpustil tři strany vládní koalice včetně nejsilnější Strany lidové moci (PPP) a jejich čelným představitelům, premiéra Somchaie Wongsawata nevyjímaje, vystavil pětiletý zákaz politické činnosti.

PAD se dožadovala právě Somchaiovy demise, neboť jej považuje za loutku v rukou bývalého premiéra (a jeho švagra) Thaksina Shinawatry, jenž dostal loni podobný soudní distanc. 

Thajský premiér Somchai Wongsawat
Thajský premiér Somchai Wongsawat | Foto: Reuters

"Zvítězili jsme a dosáhli svých cílů," prohlásil jeden z vůdců PAD, Sondhi Limthongkul, citovaný thajskými médii.

"Všechny naše protesty skončí 3.prosince v deset hodin dopoledne… Pokud ale dojde k dalším nepravostem, zmobilizujeme lidi znovu a zahájíme další protesty," dodal před jásajícím davem svých příznivců. Protesty PAD trvaly přes půl roku a demonstranti při nich mimo jiné obsadili prostranství před sídlem vlády v centru Bangkoku, kam ministři od srpna neměli přístup.

Analytici nicméně upozorňují, že soudní verdikt s největší pravděpodobností dlouhotrvající politickou krizi v zemi nevyřeší.

Představitelé zrušených stran už oznámili, že se rekonstituují pod novým jménem a jelikož mají v parlamentu i po vyloučení několika svých poslanců stále pohodlnou většinu, u moci se zřejmě udrží i nadále. Nového premiéra chtějí navrhnout už 8.prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy