V Bombaji zabiti poslední teroristé, jeden byl zajat

Reuters Jan Červenka, Reuters, tsc
29. 11. 2008 11:45
Policie prohledává hotel, kde se střílelo
Speciální jednotky na střeše židovkého centra kde se mají skrývat ozbrojení útočníci.
Speciální jednotky na střeše židovkého centra kde se mají skrývat ozbrojení útočníci. | Foto: Reuters

Bombaj - Poslední tři teroristy zlikvidovaly indické speciální jednotky dnes ráno v bombajském hotelu Tádž Mahál.

Přestřelka v halách a chodbách 105 let starého hotelu ukončila teroristický útok, který začal ve středu a podle předběžných údajů připravil o život na 195 lidí, 320 bylo zraněno.

Policie zabila devět z deseti útočníků a jednoho zajala. Ten podle Times Now TV vyšetřovatelům řekl, že se teroristé chtěli útokem, který je už dnes přezdíván indickým jedenáctým zářím, zapsat do historie. Ozbrojenci se prý také inspirovali zářijovým útokem na hotel Marriot v Islámábádu.

Civilisty už neodhánějí

Policisté nyní prohledávají hotel pokoj po pokoji, aby bylo možné ověřit, že již nehrozí nebezpečí dalšího útoku. Z něketrých apartmá až teď vycházejí hosté, kteří se tam skrývali před bitvou.

Od hotelu, který je jedním ze zhruba deseti objektů napadených teroristy, policie podle informací indických novinářů přestala odhánět civilisty, což má svědčit o konci boje.

Do nemocnic záchranáři stále přivážejí další oběti, Češi mezi nimi zatím nejsou, mezi těmi zahraničními zatím je pět Američanů, pět Izraelců, dva Francouzi, Australané a Kanaďané, jeden Brit, Japonec, Němec, Ital a jeden občan Singapuru a Thajska.

Hotely i nemocnice

Kromě luxusních hotelů skupina asi dvaceti atentátníků zabíjela i na nádraží, kde usmrtila padesátku lidí, a v nemocnici, kde se léčí zejména ženy a děti ze sociálně slabších kruhů. V bojích padlo 15 členů indické bezpečnosti a nejméně devět útočníků, tři další byli v hotelu Tádž Mahal zatčeni.

Na vyšetřování se má podílet i americká FBI, což v pátek odsouhlasila americká vláda. Podle vyšetřovatelů je však zatím brzo označovat organizátory atentátů, byť útoky podle tajného zdroje vykazují rysy práce skupin operujících v Kašmíru proti Indii.

 

Právě se děje

Další zprávy