Bombaj potvrdila přitažlivost hotelů pro teroristy

Martin Novák Martin Novák
27. 11. 2008 18:15
Útoků na turisty a hotelové hosty ve světě přibývá. Jsou snadným terčem
Reportér sleduje hustý dým, který stoupá z obklíčeného hotelu Taj Mahal, který vzali ozbrojenci útokem
Reportér sleduje hustý dým, který stoupá z obklíčeného hotelu Taj Mahal, který vzali ozbrojenci útokem | Foto: Reuters

Bombaj - Luxusní mezinárodní hotely jsou stále oblíbenějším terčem teroristů a středeční zteč na nejznámější hotely v indické Bombaji to znovu potvrdila.

Útoky na místa, kde se soustřeďují cizinci a bohatí či "důležití" lidé, násobí nejistotu a pocit zranitelnosti. A jsou trestem pro vládu, kterou islamistické organizace považují za nepřítele.

Proti dobře připravenému masivnímu útoku je navíc těžké hotely bránit, sotva je může neustále strážit armáda. Představují snadnější cíl než ambasády.

Indická opozice navíc viní vládu z toho, že neměla o plánovaném masakru zpravodajské informace.

Tentokrát si atentátníci vybrali skutečně to nejlepší, co největší indické město a finanční metropole země v ubytování nabízí.

Zničený hotel Marriott.
Zničený hotel Marriott. | Foto: Reuters

Hotel Tádž Mahal Palace je architektonickou legendou s dlouho tradicí. Byl otevřen před 105 lety. Pokoje jsou stylově zdobeny, nejlevnější z nich stojí 365 dolarů.

A leží na nábřeží hned vedle dominanty města, takzvané Brány do Indie. Je to turisty a cizinci nejnavštěvovanější místo Bombaje.

V luxusním hotelu Oberoi zase často bydlí státnici a jiné VIP delegace. Například v roce 2001 se tam ubytoval během oficiální návštěvy města tehdejší český premiér Miloš Zeman.

V roce 2005 irácká Al-Káida zavraždila v jordánském Ammánu šedesát lidí, když poslala sebevražedné atentátníky do vestibulů luxusních hotelů Grand Hyatt, SAS Radisson a Days Inn.

Několik hotelů už atentátníci zdevastovali v turistických letoviscích na egyptském pobřeží Rudého moře. Včetně známého Hiltonu v Tabě u izraelské hranice nebo několika hotelů ve velkém letovisku Šarm aš-Šajch.

Hotel Tádž Palace.
Hotel Tádž Palace. | Foto: Reuters

Al-Káida zaútočila v roce 2002 proti izraelským turistům také v hotelovém komplexu. V keňské Mombase na pobřeží Indického oceánu.

Letos v lednu sebevražedný atentátník najel do vstupní brány k pětihvězdičkovému hotelu Serena v Kábulu, teprve krátce otevřeného.

Usmrtil sedm lidí, jen o vlásek unikl norský ministr zahraničí.

Český diplomat Ivo Žďárek takové štěstí v Islámábádu neměl. Zahynul v troskách hotelu Marriott, do kterého najel atentátník s 600 kilogramy výbušnin v nákladním automobilu.

 

Právě se děje

Další zprávy