Sarkozy rozčeřil euročínské vody. Sejde se s dalajlámou

Dominik Jandl
26. 11. 2008 17:09
Podle Číny riskuje momentálně první muž EU "těžce nabyté vztahy"
Sarkozy prý schůzkou s vůdcem Tibeťanů riskuje "těžce nabyté" vztahy
Sarkozy prý schůzkou s vůdcem Tibeťanů riskuje "těžce nabyté" vztahy | Foto: Reuters

Peking - Čína posune datum konání summitu EU-Čína. Ten se tedy neuskuteční 1. prosince, kdy se měl konat podle původních plánů.

Vláda v pekingu tak zareagovala na plánované setkání francouzského prezidenta Nicolase  Sarkozyho s dalajlámou, tibetským duchovním vůdcem.

Podle evropských diplomatů je Čína "rozhněvána", protože právě Francie teď předsedá Evropské unii.

Podle serveru BBC se Sarkozy s dalajlámou setká 6. prosince v Lyonu.

Na přelomu listopadu a prosince bude dalajláma pobývat i v České republice, kam zavítá na pozvání exprezidenta Václava Havla.

Mluvčí čínského ministra zahraničí Čchin Kang řekl, že Čína "odmítá to, že zahraniční lídři udržují kontakty s dalajlámou". Toho Peking považuje za separatistu, i když dalajláma zdůrazňuje, že nepožaduje odtržení Tibetu od Číny, ale jen skutečnou autonomii.

Podle předchozího prohlášení čínské vlády Sarkozy schůzkou s dalajlámou riskuje "těžce nabyté" úspěchy ve vztazích s Pekingem.

Dalajláma uprchl z Čínou okupovaného Tibetu v roce 1959. Od té doby žije trvale v exilu v Indii, odkud podporuje tibetská emancipační a demokratizační hnutí.

Podle Pekingu je Tibet trvalou součástí Číny již od 13. století, s čímž ale Tibeťané nesouhlasí. Himálajský region byl podle nich po století zcela nezávislým královstvím a vliv Číny nikdy nebyl konstantní.

 

Právě se děje

Další zprávy