Japoncům svítá šance, že Rusko vrátí Kurilské ostrovy

Martin Novák Martin Novák
30. 11. 2008 16:19
Sovětská okupace ostrovů v roce 1945 zatěžuje vztahy obou zemí
Japonský premiér Taro Aso na summitu APEC v Limě.
Japonský premiér Taro Aso na summitu APEC v Limě. | Foto: Reuters

* Spor o čtyři nejjižnější Kurilské ostrovy trvá už 63 let * Veřejnost v Rusku ani Japonsku není nakloněná kompromisům * Putin navrhl Japoncům navrácení dvou ostrovů, ale neuspěl

Tokio - Japonsko a Rusko se pokusí konečně udělat tečku za druhou světovou válkou.

Tedy vyřešit spor, který jejich vztahy zatěžuje od roku 1945, kdy Rudá armáda obsadila čtyři nejjižnější ostrovy z Kurilského souostroví.

Čtyři do té doby japonské ostrovy - Iturup, Šikotan, Kunašir a Habomai - se staly součástí Sovětského svazu a po jeho rozpadu Ruska.

Tokio trvá na jejich navrácení, Moskva v nich spatřuje legitimní válečný zisk. Jak vlády, tak obyvatelé obou zemí zatím nechtějí příliš ustupovat druhé straně.

Japonský premiér Taro Aso a ruský prezident Dmitrij Medveděv se však nyní na summitu Rady pro spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v peruánské Limě dohodli, že se dohodnou.

Ostrov Irutup je největší ze čtyř, jejichž navrácení Japonsko žádá už 63 let.
Ostrov Irutup je největší ze čtyř, jejichž navrácení Japonsko žádá už 63 let. | Foto: Aktuálně.cz

Vůle prý nechybí. "Neřešitelné problémy neexistují. Nechci, aby problém Kurilských ostrovů zdědila další generace Rusů a Japonců," řekl Medveděv v Limě.

Pro obě vlády je problém citlivý. Ze všech čtyř ostrovů Sověti po roce 1945 vyhnali původní japonské obyvatele.

Dnes tam žije zhruba 16 tisíc Rusů, které živí hlavně rybolov. V Rusku není příliš velká nálada k dalšímu zmenšování území poté, co se v roce 1991 rozpadl Sovětský svaz.

Japonská média naznačují, že možná existuje návrh - zatím tajný - který by mohl být jakž takž přijatelný pro obě strany. Jeho znění ale není známé.

Duráh světová válka zůstává pro Japonsko citlivým tématem nejen kvůli Kurilům,ale také bombardování Hirošimy. K památníku proudí školní výpravy z celé země.
Duráh světová válka zůstává pro Japonsko citlivým tématem nejen kvůli Kurilům,ale také bombardování Hirošimy. K památníku proudí školní výpravy z celé země. | Foto: Martin Novák

Vladimir Putin ještě jako prezident navrhl Tokiu kompromis spočívající v návratu dvou ze čtyř ostrovů.

Japonsko ale nabídku odmítlo, poněvadž největší ze sporných ostrovů - Iturup - si Rusové chtěli ponechat.

"Musíme jasně stanovit hranice, protože jinak bude tento problém dál destabilizovat celý region," prohlásil Taro Aso, který se stal premiérem teprve před dvěma měsíci.

Poslední dohoda, kterou oba státy podepsaly, pochází z roku 1956. SSSR i Japonsko v ní formálně ukončily válečný stav a deklarovaly ochotu jednat o sporném území.

 

Právě se děje

Další zprávy