Vojenský konvoj v Afghánistánu napaden: 11 mrtvých

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
13. 11. 2008 9:17
Mezi oběťmi je 10 civilistů a jeden americký voják
Sebevražedné pumové útoky patří ke standardní taktice bojovníků hnutí Taliban (ilustrační foto)
Sebevražedné pumové útoky patří ke standardní taktice bojovníků hnutí Taliban (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Kábul - Deset afghánských civilistů a jeden americký voják přišli o život při sebevražedném útoku, k němuž došlo ve čtvrtek poblíž afghánsko-pákistánské hranice.

S odvoláním na mluvčího americké armády o tom informovala agentura Reuters.

Terčem útoku, při němž bylo zraněno dalších 58 civilistů, byl americký vojenský konvoj pohybující se na silnici nedaleko Džalalábádu, správního střediska východoafghánské provincie Nangarhar.

Útočník najel do konvoje se svým vozem naloženým výbušninami ve chvíli, kdy projížděl zaplněným tržištěm na předměstí Džalalábádu.

"Nepřátelé Afghánistánu dnes spáchali další barbarský akt," prohlásil mluvčí afghánského ministerstva vnitra Zemarai Bašary.

K útoku došlo jen den poté, co sebevražední atentátníci udeřili také v provinciích Kandahár a Hílmand na jihu země. Dva vojáci z mezinárodní stabilizační mise ISAF pod vedením Severoatlantické aliance při tom přišli o život.

Afghánistán zažívá letos nejhorší vlnu násilí od roku 2001, kdy Američany vedená invaze svrhla vládu fundamentalistického hnutí Taliban, jež v zemi zavedlo přísnou verzi islámského zákona šarí'a.

Talibancům se v posledních letech podařilo přeskupit síly a plně obnovit boj proti centrální vládě a mezinárodním jednotkám, v jejichž řadách působí také čeští vojáci.

 

Právě se děje

Další zprávy