Čínská ekonomika: Po slunných letech přichází bouře

Martin Novák Martin Novák
22. 10. 2008 15:35
Zmizí levný textil z českých tržnic?
Foto: Reuters

Peking - Čínský hospodářský zázrak se kvůli světové finanční krizi blíží ke svému závěru. Anebo si minimálně "dá pauzu".

Čínské úřady uvedly, že ekonomika letos ve třetím čtvrtletí rostla jen o devět procent. To znamená první zpomalení po mnoha letech, kdy se ekonomický růst pohyboval nad deseti procenty.

Výjimkou byl rok 2003, kdy Čínu zasáhla epidemie nemoci SARS.

Čína má problémy a potvrzuje to osud řady továren v největší průmyslové a montážní zóně světa - v deltě Perlové řeky na jihu Číny.

Některé podniky vyrábějící hračky, textil či jiné spotřební zboží vyhlásily bankrot a propouštějí zaměstnance.

Jedna z továren na výrobu nábytku v jižní Číně.
Jedna z továren na výrobu nábytku v jižní Číně. | Foto: Reuters

"Globální finanční krize začala mít na Čínu negativní dopad. A tento trend bude bohužel pokračovat," uvedl mluvčí Národního statistického úřadu v Pekingu Li Xiaochao.

Čínský export čekají problémy, protože kvůli krizi musí počítat se sníženou poptávkou v zahraničí. Zejména v zemích Evropské unie.

Právě vývoz levného zboží, jako jsou hračky, oblečení, televize, počítače a mnoho dalších položek za bezkonkurenčně nízké ceny se v posledních letech výrazně podílel na čínském hospodářském vzestupu.

Dva příklady: V roce 2004 tvořil čínský nábytek 40 procent z veškerého nábytku prodaného na území Spojených států. A 60 procent veškerých DVD přehrávačů prodaných po celém světě pochází právě z Číny.

Čínští výrobci jsou obzvláště závislí na trzích Evropské unie, což ale platí i naopak. Čína a EU jako celek představují pro sebe navzájem největší obchodní partnery.

Foto: Reuters

Pekingská vláda chce vývozcům pomoci. Výrobcům hraček a strojírenských součástek zvýší refundaci daně z přidané hodnoty na čtrnáct z třinácti procent.

"Nyní je nutné přijmout zásadní fiskální a daňovou politiku, abychom byznysu pomohli znovu nastolit ovzduší důvěry, překonat těžkosti a zabránili masivnímu poklesu exportu, který by vážně ohrožoval ekonomiku,"  uvedlo v oficiálním prohlášení čínské ministerstvo financí.

Vláda pomůže i vývozcům plastových výrobků nebo léků.

Podle agentury AP problémy čekají ty státy, které dovážejí do Číny nerostné suroviny a materiály k dalšímu zpracování. Stejně tak investory toužící vydělat průnikem na obrovský čínský trh možná čekají hubenější roky.

"Čínský zázračný a zdánlivě nekonečný růst končí," předpovídá v listu Financial Times analytička ratingové agentury Moody´s Sherman Chanová.

 

 

Právě se děje

Další zprávy