Tchaj-wan: SARS mohl být čínskou biologickou zbraní

Reuters Roman Gazdík, Reuters
7. 10. 2008 8:31
Prohlásil to šéf tchajwanských špionů

Tchaj-pej - Těžký akutní respirační syndrom (SARS), který před šesti lety zabil téměř osm set lidí, způsobil paniku na celém světě a téměř zastavil turistický ruch ve východní a jihovýchodní Asii, byl možná původně čínskou biologickou zbraní.

Naznačil to šéf tchajwanské tajné služby Tsai Čchao-ming ve svém pondělním projevu k parlamentnímu výboru. Následně podle agentury Reuters zaplnili v úterý sněmovnu tchajwanští poslanci v chirurgických maskách s transparenty zobrazujícími lebku a zkřížené hnáty.

Osm tisíc nakažených

SARS se objevil v čínské provincii Kuan-tung v listopadu 2002 a během krátké pandemie trvající do července 2003 se virem nakazilo více než osm tisíc lidí.

Ohledně původu nemoci se objevilo mnoho konspiračních teorií, částečně kvůli tomu, že čínské úřady se zpočátku pokoušely celou záležitost ututlat. Kvůli tomu byli poté propuštěni ministr zdravotnictví a starosta Pekingu.

„V období SARS v roce 2003 zde byly smrti a zranění a Čína navíc skrývala počet pacientů, a způsobila tak v srdcích lidí paniku," prohlásil Tsai Čchao-ming. „V té době interní informace signalizovaly, že SARS byl biologickou zbraní."

Tajné služby Tchaj-wanu nyní údajně dále „monitorují situaci". Definitivní důkazy však nemají.

Zpráva se okamžitě dostala na titulní stránky ostrovních novin a někteří editoři podle Reuters spekulují, proč Tsai záležitost vytáhl právě teď, kdy jsou vztahy mezi ostrovem a pevninou na nejlepší úrovni za hodně dlouhou dobu.

Foto: Aktuálně.cz

Zbraně pro Tchaj-wan

Stále však nejsou ideální, což se ukázalo i v těchto dnech, kdy Čína zrušila některé diplomatické a vojenské kontakty se Spojenými státy - kvůli jejich prodeji zbraní Tchaj-wanu v hodnotě 6,5 miliard dolarů.

Jde například o helikoptéry Apache, protiraketové střely či střely vypalované z ponorek.

Čína považuje ostrov, který je de facto nezávislý od roku 1949, za součást svého teritoria.

V posledních letech Tchaj-wan několikrát deklaroval vyhlásit nezávislost i de iure. Administrativa nového prezidenta Ma jing-ťioua však s podobnými kroky přestala.

 

Právě se děje

Další zprávy