Mléčný skandál se dál šíří. Melamin je i v Maďarsku

Roman Gazdík
7. 10. 2008 7:00
Kontaminované bonbony se našly i ve Finsku
Pracovníci skládají pytlíky s mlékem. Pengalengan, Indonésie
Pracovníci skládají pytlíky s mlékem. Pengalengan, Indonésie | Foto: Reuters

Peking, Soul - Skandál melaminu obsaženého v mléku z Číny neutichá a už se dostal až do střední Evropy. Po Slovensku hlásí nález i Maďarsko, kde ho objevili v několika čínských restauracích.

Podle maďarských úřadů obsah zdraví nebezpečné látky nedosahuje kritické úrovně, píše server České noviny.cz s tím, že melamin objevili také finští potravinoví kontroloři v bonbonech s názvem Bílý králík. Zakázali jejich prodej stejně jako prodej kontaminovaných sušenek Koala.

Podle agentur Maďarsko hlásí i další nález, který byl odhalen v pobočce společnosti Nestlé v Maďarsku 4. října. Firma toto obvinění striktně odmítá s tím, že ve třech různých laboratořích na světě byly prováděny testy na tuto látku a nikde nebyly zjištěny její stopy.

Firma v Maďarsku sama požádala o kontrolu zásob 5,5 tuny práškového mléka původem z Thajska, které ještě nebylo dáno do prodeje.

Kontroly na Slovensku i u nás

Nález stejných cukrovinek s obsahem melaminu oznámilo minulý týden Německo i Slovensko. V Bratislavě objevili čínský mléčný nápoj, který obsahoval tuto chemikálii.

Nápoj byl na Slovensko dovezen ilegálně, informovala slovenská Státní veterinární a potravinová správa a třicítku plechovek s nápojem Milk drink hned nařídila zničit.

Podle serveru Českénoviny.cz už Bratislava o případu informovala i Evropskou komisi a ostatní členské státy Unie. 

Slovenští inspektoři začali kontrolovat asijské potraviny od konce září, kontroly už přes týden preventivně probíhají i v Česku.

Evropská unie zakázala dovoz mléčných výrobků už v roce 2002. Komise minulý čtvrtek rozhodla, že preventivně zakáže i veškerý dovoz potravin pro děti obsahujících mléko z Číny.

Týž den byl kontaminovaný mléčný výrobek zjištěn i v Rakousku. Byl objeven v čínské restauraci ve Štýrsku; prý byl ale určen pro spotřebu majitele.

Minulý týden byla do skandálu, který trvá už několik týdnů, vtažena další asijská země. Jihokorejské úřady zakázaly import novozélandského výrobku, ve kterém se objevily stopy melaminu. Jižní Korea zakázala dovoz veškerých produktů novozélandské společnosti Tatua Coooperative Diary Company, protože její výrobek lactoferrin rovněž obsahoval melamin.

Lactoferrin je také určený dětem a množství melaminu v něm bylo menší než desetina procenta. Výrobce sám údajně nyní zastavil veškerý vývoz a snaží se podle Reuters zjistit, jak se chemikálie do produktu dostala.

Čína už přestala s vývozem mléčných produktů; dokud nebudou zajištěny potřebné bezpečnostní standardy.

"Čínská vláda... podnikla opatření k zastaveni exportu mléčných produktů, které nebudou obnoveny do té doby, dokud nebude zcela zajištěna jejich bezpečnost," uvedl minulý týden japonský činitel po brífinku zahraničních diplomatů v Pekingu.

Melamin ohrožuje především ledviny. Mléku dodává zdání vysokého obsahu proteinu a může tak při testech zakrýt, že mléko bylo ředěno.

Čínské úřady ve středu uvedly, že zasaženo je 12 procent výrobků ze sušeného mléka. V zemi kvůli kontaminaci onemocnělo zatím 53 tisíc dětí a čtyři zemřely.

Rodiče dítěte, které údajně onemocnělo ihned po požití kontaminovaného kojeneckého mléka, podali žalobu na významnou čínskou mlékárnu Sanlu. Zřejmě jde o první soudní případ, který se vztahuje ke kauze melamin.

 

Právě se děje

Další zprávy