Británie prý podporuje tajná jednání s Talibanem

Zdeněk Mihalco, mih
30. 9. 2008 7:10
The Observer: radikálové chtějí křesla ve vládě
Koalice západních vojsk, vedená USA, v Afghánistánu bojuje s Talibanem od roku 2001. Ilustrační fotografie
Koalice západních vojsk, vedená USA, v Afghánistánu bojuje s Talibanem od roku 2001. Ilustrační fotografie | Foto: Reuters

Londýn - Extremistické hnutí Taliban se účastní tajných mírových jednání o konci konfliktu v Afghánistánu. Rozhovory údajně zprostředkovává Saúdská Arábie a podporuje je Velká Británie.

Ve svém článku o tom informoval seriózní britský list The Observer.

Bezprecedentních jednání se podle informací tohoto listu účastní bývalý vysoce postavený představitel islamistů, který cestuje mezi afghánskou metropolí Kábulem, vedením Talibanu v Pákistánu, evropskými metropolemi a Saúdskou Arábií.

Taliban prý předložil podmínky

Velká Británie podle The Observeru "pro jednání poskytuje logistickou a diplomatickou podporu" - a to navzdory oficiálnímu postoji vlády, že jednat se může pouze s Taliby, kteří se vzdali násilných akcí nebo jsou připraveni zříct se násilností. Taliban však pokračuje v atentátech v Afghánistánu i sousedním Pákistánu.

Informaci, že tato kontroverzní jednání probíhají, potvrdily britskému listu zdroje z afghánské vlády, podle kterých se však v posledních týdnech rozhovory zadrhly.

Podle představitelů afghánské vlády byl údajně jedním z důvodů, proč na jednání přistoupila, fakt, že v létě zesílily boje.

Dalším důvodem měla být dosavadní rozporuplnost požadavků Talibanu. "Jejich požadavky se měnily. Každý den chtěli něco jiného," řekl britskému listu jeden z poradců afghánské vlády obeznámený s vyjednáváním.

Hamíd Karzáí, afghánský prezident
Hamíd Karzáí, afghánský prezident | Foto: Reuters/Šách Maraí

Motivací pro jednání má být rovněž snaha o zasazení klínu mezi Taliban a teroristickou síť al-Káida.

Jednání podle novinářů začala v létě a v Kábulu se jich údajně mimo jiné zúčastnil poradce afghánského prezidenta pro národní bezpečnost.

Prostředník, bývalý vysoký představitel Talibanu, podle The Observeru jednal také s vůdci islamistického hnutí v okolí pákistánského města Kvéta a navštívil i britské ministerstvo zahraničí a zástupce britské tajné služby MI6.

Taliban údajně předložil 11 podmínek, za jakých je ochoten ukončit násilnosti: například požaduje stažení koaličních vojsk z Afghánistánu a obsazení klíčových ministerstev afghánské vlády.

Prezident Hamíd Karzáí podle zdrojů britského listu dosud na požadavky extremistů neodpověděl.

Už minulý rok Karzáí naznačil, že by přivítal možnost přímého jednání s vysoce postavenými představiteli Talibanu, a uvedl, že pokud by toto hnutí požadovalo obsazení určitého oddělení  "na tom nebo onom ministerstvu nebo… na pozici náměstka ministerstva, výměnou za ukončení násilí by jim takové posty mohl dát".

Oficiálně jednání nikdo nepotvrdil

Agentura Reuters po zveřejnění článku The Observeru uvedla, že vedení Talibanu jednání popřelo a odmítli jej oficiálně potvrdit také představitelé afghánské vlády.

Už před rokem britský ministr obrany Des Browne uvedl, že válku v Afghánistánu NATO nemůže ukončit pouze zbraněmi, ale mělo by s Talibanem vyjednávat.

Taliban v poslední době stupňuje své útoky v Afghánistánu, ale i v Pákistánu, kde proti těmto povstalcům vojensky zasahuje tamní vláda.

V Afghánistánu za prvních šest měsíců letošního roku zemřelo následkem bojů a atentátů asi 2500 lidí, z toho 1000 civilistů. Terčem útoků v se v posledních týdnech stali také čeští vojáci.

Koalice v Afghánistánu bojuje od roku 2001, kdy USA začaly válčit proti teroru. V zemi je nyní 71 tisíc zahraničních vojáků.

 

Právě se děje

Další zprávy