Tchajkonauti jsou na oběžné dráze, chystají se ven

Michal Žák Reuters Michal Žák, Reuters, miz
26. 9. 2008 7:29
Čínská loď dorazila na orbit bez problémů
Dva ze tří členů posádky si navléknou oblek pro chůzi do prostoru. Jeden z nich - Čaj Č'-kang (uprostřed) - opustí loď a ocitne se tak ve volném vesmíru.
Dva ze tří členů posádky si navléknou oblek pro chůzi do prostoru. Jeden z nich - Čaj Č'-kang (uprostřed) - opustí loď a ocitne se tak ve volném vesmíru. | Foto: Reuters

Peking - Čínská kosmická loď s tříčlennou posádkou dosáhla v noci oběžné dráhy Země. Nyní modul obíhá Zemi ve výšce 343 kilometrů a obkrouží ji každých 90 minut.

Agentura Nová Čína uvedla, že se cesta k "nebeským výšinám" obešla bez sebemenších problémů a posádka se nyní připravuje na historický výstup čínského astronauta do volného kosmu. Jednačtyřicetiletý armádní plukovník Čaj Č'-kang by měl prostory lodi opustit v sobotu.

Celkem stráví loď Šen-čou VII ve vesmíru 68 hodin. Z kosmodromu v Kan-su na severozápadě země odstartovali tchajkonauti, jak se čínským astronautům přezdívá, ve čtvrtek po poledni SELČ.

Čtěte více: Čínští tchajkonauti vzlétli na procházku vesmírem

Jejich mise se těší obrovskému zájmu. Samotný start rakety sledovaly prostřednictvím televizních obrazovek miliony Číňanů. Všichni s napětím čekají, jak dopadne sobotní čtyřicetiminutový výstup. "V nejhorším případě se stanu skutečným kosmonautem. To bych se už nevrátil zpátky na loď," vtipkoval Čaj Č'-kang v rozhovoru pro zpravodajský server China Daily.

Výstupem do kosmu ovšem smělé plány čínské vesmírné agentury nekončí. Po roce 2020 by zástupci nejlidnatější země světa chtěli postavit základnu na Měsíci.

 

Právě se děje

Další zprávy