Čínští tchajkonauti vzlétli na procházku vesmírem

Martin Novák Martin Novák, man
25. 9. 2008 16:30
Čína vyslala do kosmu svoji třetí vesmírnou loď

Peking - Potřetí dnes vyslala Čína do vesmíru své kosmonauty (v zemi nazývaní tchajkonauty). Tříčlenná posádka lodi Šen-čou VII stráví na oběžné dráze 68 hodin.

Na rozdíl od předchozích misí v letech 2003 a 2005 se tentokrát Číňan podívá do volného prostoru. Jednačtyřicetiletý plukovník čínské armády a letec Čaj Č'-kang tak učiní v sobotu a stráví mimo loď přibližně půl hodiny.

"Máme schopnosti, sebedůvěru i touhu učinit první čínské kroky ve vesmíru," řekl před startem Ťing Chaj-pcheng, další člen posádky.

Dnešnímu startu na kosmodromu v Kan-su na odlehlém severozápadě země přihlížel i prezident Ťiang Ce-min, který se sešel s kosmonauty necelé tři hodiny před začátkem letu.

Videozáběr tříčlenné posádky ve chvíli startu na palubě lodi Še-čou VII.
Videozáběr tříčlenné posádky ve chvíli startu na palubě lodi Še-čou VII. | Foto: Martin Novák, Reuters

"Vlast a její obyvatelé očekávají váš triumfální návrat. Dnešek je velkým dnem pro čínskou vědu, velkým krokem vpřed pro náš letecký průmysl," řekl čínský vůdce.

Mluvčí mise nicméně pro čínský tisk prohlásil, že úspěch není zaručen a výstup bude riskantní.

"Jde o věc, kterou dost dobře nejde nasimulovat na zemi během tréninku," zdůraznil Ťing Chaj-pcheng.

Mluvčí ministra zahraničí mezitím v Pekingu v projevu k zahraničním novinářům řekl, že čínský zájem o vesmírný průzkum je výhradně mírové povahy a není třeba se ho obávat.

 

Všichni tři se připravovali na dnešní den pohromadě více než deset let.

Pro čínskou vládu je výstup do volného prostoru dalším krokem v dobývání a výzkumu vesmíru. Peking má v tomto směru velké plány.

Do roku 2017 čínská loď dorazí na měsíc a v roce 2025 vznikne čínská základna. Číňané se také zabývají myšlenkami na průzkum Marsu.

 

Právě se děje

Další zprávy