Exil má z amnestie v Barmě obavy. Je to lest, tvrdí

Pavel Vondra
24. 9. 2008 18:01
Junta nepouští lidi z vězení na svobodu jen tak
Bez propuštění všech politických vězňů a zajištění jejich účasti ve volbách nemůže být o demokratizaci v zemi řeč, trvá na svém barmská opozice a její sympatizanti
Bez propuštění všech politických vězňů a zajištění jejich účasti ve volbách nemůže být o demokratizaci v zemi řeč, trvá na svém barmská opozice a její sympatizanti | Foto: Naďa Straková

Bangkok/Rangún - Barmské exilové kruhy pohlížejí na amnestii, kterou tento týden vyhlásila v jejich vlasti tamní vojenská vláda, s krajní nedůvěrou.

Obávají se, že ze strany generálů jde jen o další v řadě úskoků, jehož cílem není přispět k demokratizaci země, jak tvrdí, ale naopak k upevnění vlastní moci.

Deník New Light of Myanmar, který slouží jako tiskový orgán Státní rady pro mír a rozvoj (SPDC), jak si junta oficiálně říká, označil amnestii za "příspěvek k budování státu" a k uspořádání "spravedlivých voleb v roce 2010".

Jak ale řekl Aktuálně.cz v telefonickém rozhovoru z Bangkoku mluvčí zahraničního výboru exilové Národní rady Barmského svazu (NCUB) Soe Aung, pochybnosti vyvolává už samotné načasování amnestie, v rámci níž jde na svobodu přes devět tisíc lidí (konkrétně 9002).

Násilníci ve službách režimu

„Je důležité si uvědomit, že tento krok se časově shoduje se zasedáním Valného shromáždění OSN. Podle všeho se tak generálové snaží předejít tlaku ze strany mezinárodního společenství rok po událostech v Rangúnu," domnívá se Soe Aung.

„Kromě toho se obávám, že skutečným důvodem propuštění vězňů je snaha učinit z nich další rekruty pro obávané pouliční milice Swann-Arr-Shin a USDA (Sdružení za unijní solidaritu a rozvoj - masová „nevládní organizace" kontrolovaná juntou a využívaná k prosazování jejích politických cílů ve společnosti - pozn. red.), aby před volbami v roce 2010 bili, zastrašovali a obtěžovali členy Národní ligy pro demokracii a ostatní demokratické aktivisty," dodává.

Jeho obavy nejsou nepodložené - už dříve se objevila řada svědectví, podle nichž junta mladé násilníky propuštěné z vězení nasazovala do civilních pouličních komand, jejichž úkolem bylo zlikvidovat jakýkoli veřejný protest.

Čtěte také: Barmská junta mění taktiku. Posílá na lidi gangy

Podle informací, které má Soe Aung k dispozici, byla mezi propuštěnými jen hrstka politických vězňů (sedm členů NLD), zbytek amnestovaných tvoří lidé odsouzení za běžnou kriminalitu.

Win Tin na svobodě

Mezi sedmi propuštěnými aktivisty nechybí ani služebně nejstarší politický vězeň v Barmě, 79letý novinář a spoluzakladatel NLD Win Tin, který byl vezněn 19 let.

Win Tin mluví s novináři krátce po svém propuštění z vězení. Na sobě má ještě pořád vězeňský mundúr.
Win Tin mluví s novináři krátce po svém propuštění z vězení. Na sobě má ještě pořád vězeňský mundúr. | Foto: Reuters

Dlouholetý pobyt za mřížemi v nechvalně proslulé rangúnské věznici Insein však jeho odhodlání bojovat proti vojenské vládě, která je v Barmě u moci už 46 let, nijak neztlumil.

"Budu pokračovat v boji, dokud v této zemi nezvítězí demokracie," řekl v úterý Win Tin reportérům před domem svého přítele Maung Maung Khina, který jej do vězení chodil navštěvovat. Na sobě měl v tu chvíli ještě pořád světle modrou vězeňskou uniformu.

Win Tin byl zatčen v červenci 1989 za to, že poskytl úkryt dívce podezřelé z toho, že podstoupila nelegální potrat. Později mu byl trest ještě zvýšen za to, že proti vojenské vládě nepřestal agitovat ani ve vězení.

Win Tin údajně nesouhlasil s tím, aby byl osvobozen právě v rámci široké amnestie, na propuštění měl navíc podle svých slov nárok už nejméně před pěti lety.

Organizace Amnesty International jeho propuštění na svobodu srdečně přivítala, zdůraznila ale zároveň, že za své názory nadále v Barmě trpí více než dva tisíce politických vězňů včetně vůdkyně NLD Aun Schan Su Ťij.

 

Právě se děje

Další zprávy