Kdo vymyslel útok na Marriott? Stopa vede do hor

22. 9. 2008 15:42
V hotelu měli být při útoku premiér a prezident
Pákistánští vojáci nesou do letadla rakev s ostatky českého velvyslance Ivo Žďárka.
Pákistánští vojáci nesou do letadla rakev s ostatky českého velvyslance Ivo Žďárka. | Foto: Reuters

Islámábád - Luxusní mezinárodní hotely jsou stále oblíbenějším terčem teroristů a sobotní výbuch před Marriottem v Islámábádu, kde zahynul český velvyslanec, to znovu potvrdil.

Útoky na místa, kde se soustřeďují cizinci a bohatí či „důležití" lidé, násobí nejistotu a pocit zranitelnosti. A jsou trestem pro vládu, kterou islamistické organizace považují za nepřítele.

V roce 2005 irácká Al-Káida zavraždila v jordánském Ammánu šedesát lidí, když poslala sebevražedné atentátníky do vestibulů  luxusních hotelů Grand Hyatt, SAS Radisson a Days Inn.

Několik hotelů už zdevastovali atentátníci v turistických letoviscích na egyptském pobřeží Rudého moře. Včetně známeho Hiltonu  v Tabě u izraelské hranice.

Letos v lednu sebevražedný atentátník najel do vstupní brány k pětihvězdičkovému hotelu Serena v Kábulu, teprve krátce otevřeného.

Usmrtil sedm lidí, jen o vlásek unikl norský ministr zahraničí. Český diplomat Ivo Žďárek takové štěstí v sobotu v Islámábádu neměl.

Sobotní večer měli trávit v Marriottu i pákistánský prezident, premiér a někteří představitelé armády. Měli tam naplánovanou společnou večeři. Později ale svůj plán změnili, sdělil ministr vnitra.

Pákistánský prezident Júsaf Gílaní (uprostřed) ná návštěvě nemocnine, kde se zotavují lidé zranění při výbuchu hotelu.
Pákistánský prezident Júsaf Gílaní (uprostřed) ná návštěvě nemocnine, kde se zotavují lidé zranění při výbuchu hotelu. | Foto: Reuters

Jak je možné, že se teroristovi - patřícímu zřejmě k pákistánské části hnutí Taliban nebo Al-Káidy - podařilo dojet před hotel a odpálit nákladní vůz s 600 kilogramy výbušnin?

Aareál kolem hotelu je totiž přísně střežen, příjezdová cesta před recepci chráněná železnou závorou a všechny automobily policisté kontrolují.

Silnice před celým komplexem je ale volně průjezdná a po ní může přijet kdokoliv. A nikdo zřejmě nepočítal, že přijede vůz s tak velkým množstvím výbušnin, které hotel zničí i z takové vzdálenosti.

Pro pákistánskou vládu a bezpečností složky je velkou prohrou, že se Talibanu podařilo dostat se s takovým smrtícím nákladem až sem.

Centrum Islámábádu je nebo přesněji do soboty bylo považováno za relativně nejbezpečnější místo Pákistánu.

Silnice vede kolem parlamentu a sídla prezidenta ke křižovatce, u níž sídlí státní televize. Pak zatáčí doleva k hotelu.

Teroristům se tak podařilo se smrtícím nákladem proniknout přímo pod nosem všech pákistánských bezpečnostních a ozbrojených složek.

První výsledky vyšetřování naznačují, že teroristé trhavinu sestrojili a naložili do automobilu přímo v Islámábádu na dobře chráněném místě. Velké nákladní vozy totiž vojáci a policisté na hlavních příjezdových komunikacích k městu obvykle kontrolují.

Použité výbušniny jsou stejné jako při nedávném útoku na dánské velvyslanectví v Islámábádu. K tomuto činu se přihlásila Al-Káida.

Pákistánští vojáci před hotelem Marriott.
Pákistánští vojáci před hotelem Marriott. | Foto: Reuters

Podle pákistánského bezpečnostního experta Riffáta Husajna k lapsu v zajištění bezpečnosti přispěl i muslimský postní měsíc ramadán.

„Útok se odehrál krátce poté, co bylo možné přerušit celodenní půst. Řada policistů tedy byla na večeři, ostraha v této chvíli byla slabší. Ten, kdo útok plánoval, vše pečlivě promyslel," řekl Husajn agentuře Reuters.

Pákistánci evidentně boj se silným soupeřem nezvládají. Výbuchů ve městech po celém Pákistánu přibývá geometrickou řadou.

Například dnes byl unesen v Péšaváru afghánský diplomat. Přímo z automobilu, v němž se nacházel.

Za strůjce většiny atentátů v Pákistánu je považován terorista Baitulláh Mehsúd. Kromě jiného i pravděpodobný architekt vraždy expremiérky Benázír Bhuttové loni v prosinci.

Sídlí v hornaté a těžko přístupné oblasti Vazíristán u afghánských hranic. Pákistánská vláda ji nemá pod kontrolou, vládnou tam místní kmeny. A Taliban i Al-Káida tam mají klidné a prostorné zázemí.

Sám Mehsúd dnes prostřednictvím televize Al-Džazíra vzkázal, že s výbuchem u hotelu nemá nic společného.

Podle časopisu Newsweek v srpnu náčelník generálního štábu pákistánské armády Ašfák Kajání přiznal v rozhovoru  s americkými protějšky, že nemá dost kapacit a síly na zničení Talibanu a Al-Káidy.

Experti ze CIA navíc mají podezření, že někteří příslušníci pákistánské zpravodajské služby ISI s Talibanem sympatizují a pomáhají mu.

Taliban byl sice původně afghánské hnutí, ale už ve druhé polovině devadesátých let v jeho řadách působilo mnoho pákistánských dobrovolníků.

Foto: Aktuálně.cz

Dnes se rozdíly mezi Afghánci a Pákistánci v jeho řadách smazávají. Hnutí působí na obou stranách hranice.

Riffát Husajn vidí budoucnost skepticky, podle něj vláda a armáda o mnoho více dělat nemohou. „Nasazení dalších vojáků nepomůže. Nemůžete zkontrolovat každý nákladní vůz, každého člověka," domnívá se.

V Islámábádu v tuto chvíli stojí už jen dva luxusnější hotely. Jeden z nich - Holiday Inn - se nachází nedaleko Marriottu a svou polohou těsně u silnice je ještě zranitelnější.

 

Právě se děje

Další zprávy