Pákistánci střelbou zapudili americké helikoptéry

Zahraničí Zahraničí, Red Zah, Reuters
22. 9. 2008 12:10
V Péšáváru byl také unesen afghánský diplomat
Americká helikoptéra UH-60 Black Hawk v Afghánistánu
Americká helikoptéra UH-60 Black Hawk v Afghánistánu | Foto: Army.mil

Islámábád - Pákistánské jednotky v noci na dnešek zmařily přeshraniční vpád americké armády ze sousedního Afghánistánu, když palbou zapudily dvojici amerických helikoptér.

S odvoláním na zdroj uvnitř pákistánských bezpečnostních složek o tom informovala agentura Reuters.

Incident se odehrál v neděli v noci kolem deváté hodiny v oblasti Lowara Mandi asi 80 kilometrů západně od Miranšáhu, největšího města kmenového území Severní Vazíristán.

Zdroj si přál zůstat v anonymitě s ohledem na citlivost záležitosti. Oficiálně událost potvrzena nebyla, mluvčí pákistánské armády Murad Chán uvedl, že o narušení hranice nemá žádné informace.

Napětí roste

Napětí mezi Washingtonem a Islámábádem, dosavadními spojenci ve válce proti terorismu, se nově vystupňovalo po přeshraničním útoku amerických jednotek na obec v Jižním Vazíristánu, při němž přišlo 3. září o život na dvacet lidí včetně žen a dětí.

Pákistánská vláda proti vpádu, kterého se vůbec poprvé účastnily i pozemní jednotky americké armády, vznesla diplomatický protest. Američané se při svých akcích proti údajným základnám Talibanu a Al-Káidy na pákistánské straně hranice až do té doby omezovali na vzdušné údery.

Pákistánští vojáci údajně stříleli  na americké helikoptéry už před týdnem u obce Angor Adda. Tvrzení tamních obyvatel a vojáků pak ale oficiální místa v Pákistánu i USA popřely.

Nový pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí se nicméně o víkendu nechal slyšet, že je nepřípustné, aby kdokoli narušoval územní suverenitu Pákistánu. O věci by měl v úterý ve Spojených státech jednat přímo s americkým prezidentem Georgem Bushem.

Únos diplomata

Agentura Reuters také informovala o tom, že byl v pondělí v Péšáváru, který je branou do problémových Federálně spravovaných kmenových území (FATA), neznámými ozbrojenci unesen afghánský generální konzul Abdul Chálik Farahí. Při incidentu byl zastřelen jeho řidič.

Podle jednoho ze svědků byl krome diplomata z jeho auta unesen ještě další člověk.

 

Právě se děje

Další zprávy