Velvyslanec po výbuchu volal ambasádu. Pak se odmlčel

Jakub Antoš, Dominik Jandl
21. 9. 2008 13:38
Při explozi V Pákistánu zahynul Ivo Žďárek

Islámábád - Při teroristickém útoku na hotel Marriott v pákistánském hlavním městě Islámábádu zahynul český velvyslanec Ivo Žďárek.

Podle informací agentury Reuters po odpálení bomby v autě a následném požátu zemřelo celkem 53 lidí. Mezi mrtvými je i Žďárkova vietnamská partnerka a dva američtí vojáci přidělení k ambasádě USA.

Americké, stejně jako dánské, velvyslanectví pohřešuje ještě dalšího svého zaměstnance. Jedenáct cizinců je i mezi zraněnými.

Zemřel Ivo Žďárek

O nálezu těla českého diplomata média informoval premiér Yúsaf Raza Gilání. Informaci poté deníku Aktuálně.cz potvrdila mluvčí MZV Zuzana Opletalová.

Čtěte také: Profil velvyslance. Kdo byl Ivo Žďárek?

Osmačtyřicetiletý diplomat Žďárek převzal úřad teprve v létě, a dočasně proto bydlel právě v hotelu Marriott. V jeho rezidenci totiž pávě probíhaly úpravy, které měly vést k lepší bezpečnosti.

Podle informací ambasády velvyslanec po výbuchu telefonoval, že je v pořádku, má lehkou řeznou ránu a potřebuje odvézt pryč z hotelu. Než stačili čeští diplomaté k hotelu dojet, vypukl v hotelu požár a chaos. Kontakt s velvyslancem se pak už nepodařilo navázat.

Pracovníci české ambasády během soboty a neděle obcházeli nemocnice a snažili se ho najít. Pákistánská policie později informovala, že v troskách hotelu našla jeho tělo.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a jeho náměstek Tomáš Pojar už o situaci osobně informovali velvyslancovu rodinu a vyslovili jí hlubokou soustrast.

"Jeho smrt svědčí o tom, že se nás teroristé snaží zasáhnout na nejcitlivějších místech," uvedl v reakci na úmrtí velvyslance Schwarzenberg.

"Velvyslanec Žďárek statečně plnil všechny své úkoly v těch nejsložitějších a nejrizikovějších podmínkách. Jeho skon je pro nás zavazující: nesejdeme z cesty, zlu budeme čelit a bojovat s ním," napsal ministr.

Pákistán: léto plné útoků
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Pákistán: léto plné útoků

  • 21. srpna - Ve městě Váh na severozápadě zemřelo 78 lidí. Při výbuchu muniční továrny byla další stovka Pákistánců raněna.
  • 19. srpna - 32 mrtvých a dvacet raněných při útoku na nemocnici na severozápadě Pákistánu
  • 2. června - Bombový útok na dánskou ambasádu v Islámábádu. Čtyři mrtví a tři desítky raněných.

Rodině kondoloval také premiér Mirek Topolánek. "Česká republika ostře odsuzuje jakýkoliv druh teroristických aktivit," reagoval premiér na útok v Islámábádu.

Tělo zesnulého velvyslance by podle něj mohlo být do České republiky převezeno už v pondělí. "Pokud nám tělo vydají, je docela možné, že zítra bude převezeno do České republiky," řekl premiér. Vláda by do Pákistánu vyslala svůj speciál.

K výbuchu a následnému mohutnému požáru došlo poté, co v sobotu do vstupní brány hotelu Marriott kolem 16. hodiny našeho času najel nákladní vůz naložený výbušninou.

Následkem výbuchu se pravděpodobně zřítil strop jídelny, kde se nacházely dvě až tři stovky lidí. Ti zde večeřeli po celodenním půstu při právě probíhajícím ramadánu.

Nálož vážila 600 kilogramů

Výbuch byl tak silný, že poničil všechna auta v nejbližším okolí a rozbil okenní tabulky u domů vzdálených až několik set metrů. Podle policejních zdrojů nálož vážila 600 kilogramů a obsahovala šrapnely, minometné granáty a dělostřelecké náboje.

Útok je pravděpodobně reakcí na inauguraci nového prezidenta Alího Zardarího, který jen o několik hodin dříve poprvé vystoupil v parlamentu a vyzval zde k boji s terorismem.

"Terorismus a extremismus musí být vymýceny, kdekoliv jen pozvednou svou odpornou hlavu," řekla hlava státu.

Zardarí je vdovcem po bývalé premiérce Pákistánu Benazír Bhuttové, jež zemřela následkům atentátu počátkem letošního roku.

Čtěte více: Pákistán má nového prezidenta. Vdovce po Bhuttové

Neúspěšný atentát byl před čtrnácti dny spáchán také na pákistánského premiéra Júsafa Razu Giláního.

Čtěte více: K útoku na pákistánského premiéra se přihlásil Tálibán

Tento rok zemřelo na následky teroristických útoků v Pákistánu již 220 lidí.

Útok na hotel Marriott odsoudil jak americký prezident George Bush, tak jeho francouzský protějšek Nicolas Sarkozy, který předsedá EU. "Upomíná nás to na nebezpečí, kterému jsme všichni vystaveni," řekl Bush.

 

Právě se děje

Další zprávy