Severní Korea plní hrozby. Odpečetila jaderný reaktor

man
22. 9. 2008 11:33
USA podle Pchjongjangu porušily dohodu
Jaderný reaktor v severokorejském Jongbjonu
Jaderný reaktor v severokorejském Jongbjonu | Foto: Reuters

Pchjongjang - Severní Korea vyzvala experty z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) k odstranění pečetí z jaderné elektrárny v Jongbjonu. Agentura žádosti vyhověla.

Severokorejská vláda tak zřejmě začala plnit svoji hrozbu z minulého týdne, že obnoví svůj jaderný reaktor a považuje tak dohodu s USA, Čínou a dalšími zeměmi o svém nukleárním odzbrojení za ukončené.

"Podnikáme přípravné práce na obnově reaktoru. Obnovíme jeho původní statut, znovu bude v provozu," řekl řekl v pátek v Pchjongjangu mluvčí ministerstva zahraničí Hun Hak-pung.

Dále čtěte: Kim Čong-il byl operován po mrtvici, ale přežije

Severokorejský komunistický režim začal demontovat své jaderné zařízení v listopadu výměnou za to, že dostane hospodářskou pomoc od Spojených států, Jižní Koreje a Japonska.

Kim Čong-il
Kim Čong-il | Foto: Reuters

Nyní ale Severokorejci obviňují Washington, že nedodržel dohodu. Stále nevyškrtl KLDR (Korejskou lidově-demokratickou republiku, jak zní oficiální název) ze seznamu zemí podporujících terorismus.

Američané tvrdí, že rozsah severokorejské demontáže musí nejprve na místě ověřit mezinárodní inspektoři. KLDR šokovala svět v říjnu 2006, když provedla pod zemí první a zatím poslední výbuch atomové bomby.

Vůdce severokorejského režimu Kim Čong-il se podle jihokorejské rozvědky zotavuje po operaci, kterou podstoupil po nedávné mrtvici. Jeho stav není přesně známý, ale údajně neumírá.

Šestašedesátiletý Kim se nedávno neobjevil na vojenské přehlídce u příležitosti 60. výročí vzniku Severní Koreje, což vyvolalo spekulace o jeho vážné nemoci nebo dokonce smrti.

 

Právě se děje

Další zprávy