Srílanská armáda hlásí první sestřel letadla povstalců

gaz
9. 9. 2008 12:51
Rebelové používají česká sportovní letadla Zlín-143

Kolombo - Srílanským vojákům se údajně poprvé podařilo sestřelit letadlo používané rebely z organizace Tygři osvobození tamilského Ílámu (LTTE).

S odvoláním na prohlášení armády o tom informovaly zahraniční agentury. Povstalci však tuto informaci zatím nepotvrdili.

Tygři používají malá dvousedadlová letadla české výroby Zlín-143, která byla na ostrov propašována po částech, pak znovu sestavena a upravena tak, aby mohla nést bomby.

Poprvé je do bojových operací nasadili v loňském roce, od té doby se ale situace ve vleklém konfliktu mezi LTTE a srílanskou armádou vyostřila, vláda v lednu odstoupila od dohody o příměří a momentálně proti povstalcům vede na severu ostrova rozsáhlou ofenzívu.

Humanitární organizace musejí odejít

Občanská válka v zemi si za čtvrt století svého trvání vyžádala podle odhadů více než 70 tisíc životů. Přestože podle odborníků je krajně nepravděpodobné, že by šlo konflikt vyřešit vojensky, vláda deklarovala úmysl dostat povstalce na kolena ještě do konce letošního roku.

V poslední době proto přibylo vojenských střetů podél hranice povstalci ovládaných zón. Tvrzení o vojenských ztrátách v řadách povstalců i armády je ale prakticky nemožné ověřit, protože vláda neumožňuje médiím do oblasti konfliktu přístup.

Zvýšené bojové aktivity komplikují život také civilnímu obyvatelstvu. V pondělí úřady oznámily, že všechny humanitární organizace mají opustit oblasti, kde se bojuje. Na jejich pomoc se tu přitom spoléhají tisíce Srílančanů.

České organizace Člověk v tísni se údajně vládní nařízení nedoktne, protože operuje v jiných částech ostrova.

Mezitím, co armáda údajně sestřelila jeden z povstaleckých letounů, další bombardoval její základnu ve Vavuniji na severovýchodě ostrova. Na pozice srílanských vojáků tu zaútočily i pozemní jednotky rebelů.

Výsledkem bylo podle armádního prohlášení 10 mrtvých vojáků, jeden policista a 10 zabitých Tygrů.

 

Právě se děje

Další zprávy